Donkervoort D8 GTO-40: vederlicht Nederlands scheurijzer (foto’s)

1.239

415pk en slechts 678 kilogram.

In 1978 richtte Joop Donkervoort het bedrijfje Donkervoort Automobielen B.V. op. In zijn kleine werkplaats in Tienhoven werd de Donkervoort S7 gebouwd: een replica van de Lotus Super Seven met een 88pk sterk Ford-blok onder de kap.

Tegenwoordig is Donkervoort Automobielen een modern bedrijf in Lelystad. Er worden auto’s met moderne looks ontwikkeld, die toch nog ergens de lijn van de klassieke Super Seven hebben.

De Donkervoort D8 GTO-40 is de nieuwste creatie. Om het allemaal een beetje exclusief te houden – en ook wel om hun veertigste verjaardag te vieren – zullen er slechts veertig exemplaren van gebouwd worden. De koets en zelfs de velgen bestaat uit koolstofvezel, het buizenframe is van staal. Daardoor weegt de auto slechts 678 kilogram.

De vijfpitter, die geleend is bij Audi, produceert 415pk. De carrosserie werd voorzien van de nodige spoilers en diffusers om voor de nodige downforce te zorgen. Want reken maar dat het snel gaat. Donkervoort geeft geen klassieke nul naar honderd-acceleratietijd, maar wel van nul naar tweehonderd: die sprint neemt slechts 7,7 tellen in beslag.

De prijs is aan de stevige kant: 159.600 euro. Wie er eentje wil mag niet te lang meer nadenken. Donkervoort laat namelijk weten dat de helft van de veertig stuks inmiddels al besteld zijn.

1

Picture 1 of 10

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur