Eindelijk weten we hoeveel stress kinderen dagelijks bezorgen

121

Kinderen brengen veel vreugde. Maar we zeggen niets nieuw wanneer we melden dat opvoeden ook stressvol en vermoeiend is. Een onderzoek weet ons nu ook exact te vertellen hoe stressvol een kroost juist is.

Zo’n 2.000 ouders werden ondervraagd over de stress die opvoeden met zich meebrengt. De ouders gaven aan dat ze meerdere keren per dag stress ervaren, vanwege de opvoeding van hun oogappels. Dingen als ze naar bed brengen, boodschappen doen en samen eten geven de meeste stress. Maar ook in bad gaan, het huiswerk af krijgen en het tv kijken onder controle houden zijn grote stressfactoren. Gemiddeld zes keer per dag voelden ouders zich gestrest. Ouders met een vijfjarige in huis ervaren de meeste stress.

Tijdtekort is een wederkerend probleem en geeft ouders heel veel nervositeit. Het rondhollen om de kinderen op tijd naar school te brengen of om op tijd thuis te geraken, bezorgt veel ouders grijze haren.
 
Wat vroeger zeer vlot ging, vergt met kinderen veel meer tijd. Zich even buitenhuis begeven duurt gemiddeld twaalf minuten langer. Maar met een kind ontbijten kost je ook twaalf minuten extra. Even naar de supermarkt gaan? Reken maar veertien minuten extra. Koppels met drie kinderen zouden het meeste stress ervaren. Meer nog dan ouders met vier kinderen.
 
De ondervraagde ouders zeggen dat per dag zich  zo’n veertig minuten gestresseerd voelen door hun kroost. Ze zouden graag wat meer tijd voor zichzelf hebben: zo’n acht dagen per maand als het even kan. Er zullen er misschien ook wel zijn die graag eenendertig dagen per maand voor zichzelf willen hebben. 
REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur