Elektrische auto’s weldra goedkoper dan exemplaren met verbrandingsmotor?

19.053

Volgens de Chinese slimmerik Lei Zhang wel. En zijn theorie zou wel eens kunnen kloppen.

Tesla zat al een hele tijd van de daken te schreeuwen, dat de Tesla Model 3 een elektrische auto moest worden die binnen zowat ieders budget passen. Tot die prijzen eindelijk bekendgemaakt werden, en bleek dat je bij sommige andere merken voor nog niet eens de helft van de prijs een auto van hetzelfde formaat kunt kopen. Toegegeven: dan is het er wel één mét CO2-uitstoot.

Wat maakt elektrische auto’s nu zo duur? Wel, dat zijn de batterijen. Momenteel kost een Tesla-batterij zo’n 167 euro per kilowattuur. In geval van de ‘goedkoopste’ Model 3, kost het accupakket dus 12.525 euro. Da’s de prijs die Tesla betaalt, en die moeten daar natuurlijk ook nog een beetje aan verdienen.

In tegenstelling tot heel wat andere zaken, worden zo’n batterijen wel alsmaar goedkoper. Moest Tesla in zijn Roadster in 2010 een accupakket van 75 kWh gebouwd hebben – zoals nu in de goedkoopste Model 3 – dan zou dat toen een schandalige 67.500 euro gekost hebben.

Als we de Chinese topman van het bedrijf Envision Energy, Lei Zhang, mogen geloven, dan zou een accupakket tegen 2020 nog maar 100 dollar mogen kosten. Omgerekend 88 euro dus. Hij zou het weleens kunnen weten, want zijn bedrijf produceert accupakketten voor auto’s als de Nissan Leaf. In dat geval zou het accupakket van vernoemde Tesla nog maar 6.600 euro kosten. Een prijs waarbij een elektrische aandrijving goedkoper wordt dan een conventionele aandrijving, want in een auto met verbrandingsmotor zitten heel wat onderdelen die een EV niet vandoen heeft.

Hoe die prijs in de iets verdere toekomst zal evolueren? Halverwege het volgend decennium zou die prijs onder de 44 euro per kilowattuur zakken.

Maar vooraleer iedereen in elektrische auto’s zal rijden, is er volgens Lei Zhang nog heel wat werk aan de winkel. Ons huidige stroomnet zou die massa namelijk niet aankunnen. Intelligente laadoplossingen zullen dan nodig zijn.

Voor de volledigheid hebben we de meest courante elektrische auto’s die vandaag in ons land verkrijgbaar zijn, opgelijst.

1. Audi e-tron, 82.400 euro

Picture 1 of 19

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur