Enorme atleten torenen uit boven Rio de Janeiro (foto’s)

269

Bijna zo torenhoog als de financiële kosten, aanhoudende corruptie, rellen, grootschalige vervuiling en dopingschandalen…

Bijna zo torenhoog als de financiële kosten, aanhoudende corruptie, rellen, grootschalige vervuiling en dopingschandalen…

Maar laat we dat even achterwege laten en concentreren op deze magnifieke kunstwerken door straatkunstenaar JR. JR kent u misschien nog van een tijdje geleden toen hij door middel van een optische illusie de glazen piramide voor het Louvre liet verdwijnen. Gisteren onthulde hij twee levensgrote sculpturen die zich uitstrekken op stellages en uitkijken over de stad.

Het eerste werk stelt de 27-jarige Sudanese hoogspringer Mohamed Younes Idriss voor terwijl hij over de lat springt. “Hij liep de kwalificatie voor de spelen mis, maar zo is hij er op een bepaalde manier toch bij,” schrijft JR op Instagram. De andere sculptuur laat een onbekende zwemmer zien die van een klif duikt. JR beweert dat deze projecten een jaar in beslag hebben genomen, mede door het ontwikkelen van zijn nieuwe techniek, die bestaat uit een constructie van behanglijm, textiel en stellingen. Hij noemt de werken “vliegende sculpturen” en belooft dat er in de toekomst “meer kunstwerken en verhalen aan zitten te komen.”

Waarom hij gekozen heeft voor een atleet die niet aan de Spelen deelneemt, zegt hij niet. Misschien een verdoken protest naar de organisatie van deze Spelen? Want het prijskaartje dat aan deze Spelen hangt is genoeg om veel Brazilianen uit de armoede te helpen. (GBL)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur