Ex-WAG Lizzie Cundy: “Premier League voetballers slapen met elkaars vrouwen”

3.972

Ze schreef zelfs een heel boek over de beproevingen van een WAG.

Lizzy Cundy is een Engels model en televisiepersoonlijkheid. Van 1994 tot 2012 was ze getrouwd met Jason Cundy, die tussen 1988 en 2000 op het veld stond bij onder meer Chelsea en Tottenham. Het huwelijk liep niet voor niets op de klippen, schrijft ze in haar boek Tales From The Red Carpet, dat vanaf 20 mei in de (Britse) boekhandels zal liggen. Hoewel het leven van een WAG er voor buitenstaanders misschien erg glamoureus uitziet, met designer handtassen, gigantische huizen met zwembaden en luxueuze auto’s, vindt Lizzy Cundy niet dat al die dingen opwegen tegen de ontberingen die je als WAG moet doorstaan.

De nu 49-jarige Cundy vertelde in een interview met The Sun dat voetballers uit de Britse eredivisie zich de nieuwe rocksterren wanen. “Ze zijn jong en hebben veel geld. Hun leven ziet er misschien glamoureus uit, maar als ex-vrouw van een voetballer weet ik dat het ook betekent dat je ogen op de achterkant van je hoofd moet hebben. Hoewel het nu misschien anders is, waren voetbalclubs in mijn WAG-dagen erg incestueus. Ze bestaan uit spelers van over het hele land en zelfs van over de hele wereld, die alleen rondhangen met elkaar en anderen binnen de club. En dat had veel club-affaires tot gevolg. Ik ken veel voetballers die ooit het bed hebben gedeeld met de vrouwen van hun ploegmaten. Ikzelf heb het gelukkig niet meegemaakt, maar het is verontrustend hoe vaak het gebeurt.”

Wat Lizzy het meest is bijgebleven, is dat je als WAG altijd op de laatste plaats komt. “Voetballers zullen altijd hun carrière voor alles en iedereen plaatsen. Als vriendin of vrouw van een profvoetballer teken je eigenlijk een contract om hun voltijdse verzorger te zijn. Tenzij je zelf al erg welgesteld bent, zoals Cheryl Cole of Victoria Beckham, is het erg moeilijk om als WAG een eigen carrière uit te bouwen, aangezien je je constant over je man en je kinderen moet ontfermen. Zelfs wat je eet is op zijn behoeftes afgesteld, want je moet rekening houden met zijn fitness- en trainingsschema. Kerstmis is eigenlijk ook uit den boze. De belangrijkste wedstrijden worden immers op tweede kerstdag gehouden. Als je man dan op verplaatsing speelt, moet hij op Kerstdag al vertrekken naar het hotel. De cadeautjes en het diner moet je dus vroeger plannen. Alcohol is niet toegestaan en ook veel mensen uitnodigen kan niet, want hij zal zich in alle rust moeten voorbereiden op de match. Kerst is dus niet echt een familieaangelegenheid voor ons en dat is vooral zwaar voor jonge kinderen.”

Heeft je man het zwaar in zijn voetbalcarrière, dan zal dat ook een druk zetten op je huwelijk, zegt Cundy. “Mijn ex-man was regelmatig geblesseerd. Dat wilde zeggen dat ik met een menselijke tijdbom in huis leefde. Wanneer hij gefrustreerd of ongelukkig was, veroorzaakte dat veel discussies. Ook als er een ploegmaat voor je man opgesteld wordt, breekt de hel los. Bij de spelers onderling en bij de vrouwen onderling. Op een dag brak er zelfs een gevecht uit tussen twee WAGs omdat de ene tijdens de match was gaan rechtstaan zodat de ander niet meer kon zien. Het klinkt misschien onnozel, maar dat komt allemaal omdat je wilt dat je man het goed doet, zodat je thuis gelukkig kan zijn. Als het niet goed gaat op het veld, loop je thuis op eieren. En dat is waarom er veel huwelijken en relaties in de voetbalwereld op de klippen lopen.”

Cundy herinnert zich ook dat ze af en toe zelf door fans belaagd werd tijdens wedstrijden. “Toen Jason van Chelsea naar Tottenham getransfereerd was bijvoorbeeld, werd ik door een fan bespuwd. De politie moest me doorheen het stadion escorteren. Er werd ook gezongen en gescholden op me. Mijn zoontje was er toen bij, gelukkig kon hij die grove taal nog niet verstaan. Het was alsof ik doorheen een oorlogsgebied wandelde. Ten overstaan van mijn kind werd ik uitgescholden voor het vuil van het straat. Als ik een dochter zou hebben, zou ik niet willen dat ze thuiskwam met een voetballer.”

Lizzy Cundy is niet de enige WAG die met dit verhaal naar buiten kwam. Een WAG-blogger, wiens identiteit een goed bewaard geheim is, hing in haar boek I Am The Secret WAG ook de vuile was buiten. Ze schrijft over hoe haar huwelijk lijdt onder een vals seksschandaal dat door de media publiek werd gemaakt. “Hoewel ik nu geloof dat het verhaal verzonnen was, blijf ik bezorgd, tot op het punt van een neurose toe, wanneer mijn man uitgaat met zijn vrienden. Ik ben er als de dood voor dat ik als laatste zal ontdekken dat mijn echtgenoot me bedriegt. De  gedachte dat ik ooit weer zonder waarschuwing een nieuwe krantenkop te zien krijg met zijn naam erin, daar word ik gek van. Dus ben ik beginnen gluren naar zijn telefoon en wanneer hij zijn Facebookpagina open laat staan op onze thuiscomputer, check ik ook zijn privéberichten. Mijn man vindt het verschrikkelijk dat ik hem niet 100% vertrouw, maar ik zou dwaas zijn als ik dat wel zou doen. Een andere WAG die ik ken, checkt de telefoon van haar man wanneer ze maar kan en onderzoekt zijn kleren na een feestje op afdrukken van lippenstift, geuren van parfum en telefoonnummers in zakken. Gelukkig ga ik zelf zo ver niet.”

Verder schrijft de anonieme WAG dat veel voetballers en hun vrouwen regelmatig aan partnerruil doen. “Blijkbaar hebben sommige Britse profvoetballers en hun vrouwen een kleine, discrete swingersclub opgericht. Een vriendin van me, die zelf ook een WAG is, vertelde me dat een van de koppels een gigantische jacuzzi heeft waar wel tien mensen in kunnen. De voetballers en hun vrouwen spreken dan af, drinken een hoop alcohol en doen het dan met een ander of met meerderen tegelijk.”

De angst om bedrogen of verlaten te worden, zit er diep in bij de WAGs. “Er lopen zoveel actrices, (naakt)modellen en vrouwelijke fans rond die allemaal met een profvoetballer willen daten, dat de voetballers zichzelf bijna meer als een celebrity zijn gaan beschouwen, dan als een sportman. Dat zijn beangstigende vooruitzichten voor WAGs. De druk om jong, mooi en strak te blijven, is erg groot. De weegschaal is een prominente aanwezige geworden in mijn leven. Ik weeg mezelf dwangmatig buitengewoon veel. Geen enkele WAG wilt dat een slankere vrouw de aandacht trekt van haar man. Op een dag ben ik zelfs vier keer naar de fitness geweest.”

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur