Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

582

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het filmtijdschrift Empire schreef een poll uit waar lezers hun voorkeur uitspraken voor de beste kerstfilm. En Kevin, move over, want Home Alone staat in dit lijstje niet op nummer één. In plaats daarvan is het Die Hard wat de kroon spant. John McClane redt uiteindelijk de dag op kerstavond en slechterik Hans Gruber valt te pletter van de hoogste verdieping. De blik van pure angst in de ogen van acteur Alan Rickman wanneer hij naar beneden stort, is helemaal niet geacteerd. Hij viel namelijk in het echt zeven meter naar beneden op een luchtkussen. Maar de regisseur John McTiernan had stiekem afgesproken met een stuntman om Rickman op de tel van twee los te laten in plaats van drie, zoals Rickman dacht. 

Je ogen kunnen er uitvallen wanneer je niest met je ogen open… Althans,  als we het internet mogen geloven. Zever in pakjes uiteraard. De reden waarom je niet/moeilijk kunt niezen met je ogen open komt doordat de zenuwen die ervoor zorgen dat je je ogen dichtknijpt dicht in de buurt liggen bij de zenuwen die je laten niezen.

Seintjes van de zenuwen naar de hersenen en terug gaan met 273 kilometer per uur.

In de Verenigde Staten hebben een vader en dochter van een boerderij in de staat Ohio dit jaar een opvallend snelheidsrecord gevestigd. Ze reden aan een topsnelheid van 175 kilometer per uur met…. een tractor.

Het kinderliedje Old MacDonald had a farm dateert al van 192,5 maar is nog steeds zeer populair. Het is zo goed als in elke taal vertaald, zelfs in het Arabisch, waar Old MacDonald is vervangen door Grootvader Ali.

Om de vier uur opent er ergens in de wereld een nieuw McDonald’s restaurant. Volgens schattingen, heeft één op de acht Amerikaanse arbeiders voor McDonald’s gewerkt op een bepaald punt in hun leven. Elk jaar koopt McDonald’s 1.542.000.000 kilo aardappelen voor hun frietjes. Daarmee claimen ze de grootste aardappelconsument van deze aardbol te zijn.

Zijn de frietjes nu Belgisch of niet? Potverdekke ja! Al sinds 1680 werden door de inwoners van Namen, Andenne en Dinant kleine gefrituurde visjes gegeten. Wanneer het water bevroor en het te gevaarlijk werd om te vissen, sneden ze aardappelen in de vorm van visjes om te frituren. De friet was geboren. Later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, stonden er frietkramen achter het front zodat de soldaten af en toe een warme hap konden halen. Amerikaanse soldaten die hier vochten, maakten zo kennis met onze frietjes, maar dachten dat ze in Frankrijk waren: door een historische vergissing heten onze frietjes in het buitenland dus French fries. Een andere theorie beweert dan weer  dat French fries eigenlijk van het Engelse werkwoord to french komt, wat zoveel wil zeggen als ‘in staafjes snijden’.

De oudste frituur van ons land is frituur Max op de Antwerpse Groenplaats: die bestaat al sinds 1842.

De Vlaamse film Max uit 1994 werd destijds zeer goed ontvangen. Jacques Vermeire was op dat moment een zéér gewild komiek en werd beschouwd als de Vlaamse Jim Carrey. Er was een budget van 78 miljoen Belgische frank om de film te maken, zo’n 1,9 miljoen euro, wat behoorlijk veel was in die tijd. Max trok 701.000 bezoekers en is nog steeds nummer 8 in de top 10 van best bezochte Belgische films.

Over oude Belgische franken gesproken: uit recent nieuws blijkt dat er nog 16 miljard Belgische frank, omgerekend zo’n 400 miljoen euro, in omloop is. Dat komt neer op ongeveer 35 euro per persoon. Maar als je in het bezit bent van volgende munt, ben je financieel gezien beter af.  Flowing Hair Dollar staat bovenaan in de lijst van duurste munten ter wereld. Mr. Irvine, een Laguna Beach-inwoner verkocht deze zilveren munt – geslagen in 1794 – uit zijn zeldzame muntenverzameling. Hij werd verkocht voor 7.850.000 dollar, waardoor het ’s werelds duurste munt is.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur