Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

702

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

In 1937, op Stamford Bridge, werd de wedstrijd tussen Chelsea en Charlton Athletic noodgedwongen stilgelegd vanwege plotse mist. De 40.000 aanwezige bezoekers verlieten het stadion en de spelers trokken richting kleedkamers. Behalve Charlton’s doelman Sam Bartram. Die stond nog twintig minuten zijn goal te verdedigen, vooraleer hij doorhad dat iedereen al lang naar huis was.

Het verhaal van de horrorfilm The Mist  is gebaseerd op een idee dat Stephen King kreeg toen hij zich, samen met zijn zoon Joe, op een ochtend na een zware onweersbui in een supermarkt bevond. De ramen van de supermarkt zagen er zo dun en breekbaar uit, dat King zich afvroeg wat er zou gebeuren moest er een reusachtig insect tegen vliegen. Tegen de tijd dat hij bij de kassa arriveerde was de basis voor The Mist ontstaan.

Het langste insect op de aarde? Dat is de wandelende tak uiteraard. Het langste exemplaar dat ooit gespot werd, was maar liefst 62 cm. 

Over wandelende takken gesproken: in de wereld van Midden-Aarde gecreëerd door Lord of the Rings bedenker J.R.R. Tolkien, zijn Enten grote, pratende bomen die kunnen wandelen. In de film proberen ze hun eigen uitroeiing te voorkomen door het fort van Saruman aan te vallen, die voor zijn fabrieken een groot stuk van het woud van Fangorn liet omhakken. Maar wat weinig mensen weten, is dat ze sowieso gedoemd waren om uit te sterven, omdat tijdens hun creatie er nooit Ent-vrouwen werden gemaakt.

Christopher Lee, de acteur die Saruman speelt, was naast acteur ook muzikant. Zo bracht hij al meerdere Heavy Metal albums uit.

Het zwaarste metaal op aarde is Osmium.  Het heeft de hoogste dichtheid van alle elementen: een vol  espressokopje weegt meer dan een kilo.  Lithium is dan weer het lichtste metaal en één van de weinige metalen dat blijft drijven op water.

Walk on Water van Milk Inc. uit 2000 was de eerste nummer één-hit van de groep in Vlaanderen, en tevens de eerste hit voor Reggie & co in Nederland.

Net als mensen moeten koeien zich voortplanten vooraleer ze melk produceren. Meestal gebeurt dat niet door de stier-op-koe-wijze, maar wel door middel van kunstmatige inseminatie, door tegenstanders ervan ook wel rape rack genoemd.

Een Ierse rechter sprak vorig jaar een man vrij van verkrachting op basis van het ondergoed van het slachtoffer. De Ierse vrouw droeg op dat moment namelijk een string met doorschijnend kruis, en dat was voor de rechter een duidelijk teken was dat ze het zelf ook wilde. De beklaagde was dus misleid. De verontwaardiging in Ierland was dan ook enorm. Zelfs in het Ierse parlement haalde Rugh Coppinger tijdens de zitting van de Ierse kamer een kanten string naar boven als vorm van protest.

Muckanaghederdauhaulia is de langste plaatsnaam in Ierland. Het dorpje bevindt zich in Galway County. Als je geen idee hebt hoe dit uit te spreken, misschien dat onderstaand filmpje helpt, samen met een pint of vijf Guinness. 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur