Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

280

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Eén op de dertig sterft onderweg naar de top van de Mount Everest. Maar wat nog meer luguber is, is dat behalve een lang spoor van afval, kapotte tenten, rugzakken, klimmersmateriaal, zuurstofflessen en bevroren menselijke uitwerpselen liggen er zo’n tweehonderd lichamen op de berg. Ingevroren in de tijd. Onvindbaar of onbereikbaar in diepe gletsjerspleten, begraven door lawines, te duur om te repatriëren of te zwaar voor reddingswerkers om uit te hakken en mee te slepen naar de dalen. Deze doden fungeren als herkenningspunten voor andere klimmers.

Kan je jezelf letterlijk dood gelachen? Misschien bij het invullen van je belastingsbrief, maar Alex Michell, een vijftig jarige Engelsman, lachte tijdens het kijken van de TV-show ‘Goodies‘ twintig minuten lang… Yep, aan een stuk. Na het schaterlachen, gaf hij meteen de pijp aan Maarten. Hij had namelijk een zeldzame hartritmestoornis, het lange-QT-syndroom. Patiënten met dit syndroom kunnen bij heftige emoties flauwvallen en in het uiterste geval overlijden.

Het hart van een blauwe vinvis weegt maar liefst 700 kilo en is daarmee het grootste ter wereld.

Waar ons hartje in ieder geval sneller van gaat kloppen is Charlotte. Niet vanwege haar sexy benen, maar eerder harige. Charlotte is namelijk de grootste spin in de wereld. De spin werd onlangs  gevonden in de buurt van het Australische Brisbane. Het betreft hier een Giant Huntsman-spin met een schrikbarende spanwijdte van meer dan 30 centimeter.

André René Roussimoff, is beter bekend als André The Giant. Hij werd in 1946 geboren in het Franse Grenoble en al vroeg in zijn tienertijd vertoonde hij tekenen van gigantisme, oftewel acromegalie. Op zijn grootst mat André dan ook de onvoorstelbare lengte van 2,24 meter en woog hij 240 kilo. Maar hij had ook een lever om U tegen te zeggen. Zo dronk hij ooit op één avond 106 biertjes. Wij herhalen: 106 biertjes.

Het strafste bier ter wereld komt van Schotse bodem. De Snake Venom heeft een alcoholpercentage van 67,5%.

De populaire Marvel superheld/schurk Venom was eerst bedoeld om vrouwelijk te zijn Haar origin story zou even tragisch geweest zijn als dat van Eddie Brock: een taxi chauffeur afgeleid door Spider-Man zou per ongeluk haar man omver maaien. Door de schok zou ze een miskraam krijgen en nadien kennis maken met de buitenaardse symbiont, om nadien samen wraak te nemen op de muurklimmer. Het idee werd uiteindelijk geschrapt uit vrees dat lezers het te te duister zouden vinden.

Als je trouwens een beeld vormt van buitenaards leven, is het meestal een klein mannetje in een wit pak, peervormig hoofd en twee pikzwarte grote ogen. De beroemde fysicus Stephen Hawking had een heel ander beeld in gedachte. Hij maakte daarvoor gebruik van gesofisticeerde computerprogramma’s en van wetenschappelijke info. Voor de documentaire-reeks op Discovery Channel: Into the universe schetste hij een beeld hoe aliens er volgens hem uitzagen:

Het hardst geflopte computerspel wat ooit is gemaakt heet Shenmue, gemaakt door Dreamcast. Een team werkte er in een totaal zeven jaar aan. In die tijd verouderd er natuurlijk heel wat in de game wereld. De totale kosten: $20.000.000,- Deze werden niet terugverdiend en het was tien jaar lang recordhouder duurste pc-spel.

Over spellen gesproken die hard kunnen aankomen, wat denk je van het Japanse spel Slap Ball? De deelnemers aan deze show moeten een moeilijke zin uitspreken, lukt dit niet, dan worden ze in hun ballen geslagen.

Jij dacht dat supercalifragilisticexpialidocious een moeilijk uit te spreken woord is? Dan best hier niet aan beginnenHet langste woord ter wereld is namelijk de volledige naam van Titine, een proteïne. Het uitspreken er van duurt zo’n drieënhalf uur en heeft 189.819 letters. Je kan alvast HIER oefenen. Veel succes!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur