Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

719

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

We zouden het hem op het eerste zich niet nageven, maar Paus Franciscus heeft ooit toegegeven dat hij tijdens zijn jeugd in het Argentijnse Buenos Aires een wel heel aparte job had, namelijk buitenwipper in een nachtclub.

De duurste nachtclub ter wereld staat in Las Vegas. Hakkasan kostte maar liefst 95 miljoen euro om te bouwen. De club, net als de gelijknamige restaurantketen, is eigendom van het emiraat Abu Dhabi en besteedt jaarlijks tientallen miljoen om de beste dj’s aan zich te binden. Er is plaats voor 3.000 bezoekers en het bestellen van champagneflessen ter waarde van 100.000 euro is er de normaalste zaak van de wereld.

Champagne zou je eigenlijk volgens de kenners uit een wijnglas moeten drinken. Klassieke champagneglazen zijn misschien een lust voor het oog, maar helemaal niet praktisch. Een champagneboer vergeleek ze ooit met “naar een klassiek concert gaan met oordoppen in”.  De smaak zou veel beter tot zijn recht komen in een ruimer glas.

Ze mag dan wel klassiek heten, maar de wereld van klassieke muziek is allesbehalve saai. Zo leed de bekende componist Arnold Schönberg aan triskaidekafobie. Dit onuitspreekbare woord betekent angst voor het nummer dertien. Zeer ironisch, aangezien de Oostenrijker geboren werd op 13 september en uiteindelijk overleed op… vrijdag de dertiende juli.

Friday the 13th uit 1980 is een film die werd gemaakt in navolging van het succes van Halloween en is wellicht een van de meest gekende horror/slasher-films. Hoewel hij zijn opwachting als moordenaar pas in het tweede deel van de serie maakt, vormt Jason Voorhees de rode draad in de gehele serie. Naast hijzelf is zijn ijshockeymasker een icoon in de horrorwereld geworden. Bedenker Victor Miller had hem eerste de voornaam Josh gegeven. Maar bij nader inzien vond hij dat deze voornaam te vriendelijk overkwam, dus noemde hij de bekende seriemoordenaar naar een pestkop uit zijn jeugd.

De Romeinen speelden ook een soort hockey op het strand. Maar in plaats van een bal gebruikten die een echte mensenschedel. Deskundigen denken dat het hockeyspel met bal en stok vanuit het Romeinse rijk uiteindelijk in Engeland is terechtgekomen.

In de Saint-Gervaiskerk van Avranches kan je nog altijd de schedel van de heilige Aubert bekijken. Daarin zit een gat dat wordt toegeschreven aan een letterlijke vingerwijzing van de aartsengel Michaël bij zijn derde bezoek aan bisschop Aubert.

Met de vinger wijzen kan ook op andere manieren. Want als ondernemer kan het frustrerend zijn als je lokale overheid niet mee wilt denken in je plannen. De 54-jarige Amerikaan Ted Pelkey, die al tien jaar tevergeefs strijdt voor een bouwvergunning, was dan ook enorm boos op de ambtenaren van de dienst ruimtelijke ordening. Om zijn ongenoegen te uiten, bouwde hij een grote middelvinger, waar heel het dorp op uitkijkt.

Maar de stoute acties van deze Ted verbleken met die van één van de meest beruchte seriemoordenaars die de Verenigde Staten in de twintigste eeuw heeft gekend. Ted Bundy bekende meer dan twintig moorden, maar er wordt geschat dat hij wel rond de honderd slachtoffers gemaakt zou hebben in diverse Amerikaanse staten in vijf jaar tijd. Bundy maakte gebruik van zijn charme en charisma om het vertrouwen van zijn slachtoffers te winnen. Hij lokte hen veelal in publieke ruimten door een verwonding te faken, of een autoriteitsfiguur na te bootsen. Vervolgens overmeesterde hij de vrouwen in een meer afgelegen gebied. 

Geef ons dan maar toch een Bundy waar elke getrouwde man zich mee kan identificeren. Married with Children met schoenenverkoper Al Bundy in de hoofdrol, was een komedieserie over een disfunctionele familie. Nu haast ondenkbaar,  maar de serie was gevuld met politiek incorrecte dikke vrouwen-grappen en de domme blondjes-grappen. Maar zelfs in die tijd kon de serie soms een stapje te ver gaan. Zo werd de aflevering I’ll See You In Court een hele poos verbannen van de Amerikaanse tv. In de bewuste aflevering slapen Peggy en Al een nachtje in een motel, in de hoop dat het hun liefdesleven een boost zal geven. Na afloop ontdekken ze dat het motelmanagement hun intiemste momenten op video heeft vastgelegd, maar botsten ze ook op een pikante tape van Marcy en Steve Rhoades. De aflevering mocht niet worden uitgezonden en verscheen pas in 2002 (13 jaar later) voor het eerst op de Amerikaanse tv, mits enkele aanpassingen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur