Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

520

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Lavabo’s speciaal ontworpen om eens goed in te kotsen zijn de normaalste zaak in Duitse kroegen. Ze staan bekend onder verscheidene namen: Kotzbecken, Speibecken, Expektorierbecken of Pabst. Altijd handig na een zuipmarathon van halve liters of het aanhoren van Duits kattengejank

Beck David Campbell kennen we beter als de artiest Beck. Zijn grootste hit zal voor altijd Loser blijven. De term Loser slaat op de eigen mening van Beck over zijn eigen rap-kwaliteiten.

Campbell Soup Company – ook wel bekend als Campbell’s – is een van de grootste en bekendste producent van soep en sauzen in blik ter wereld, met een jaaromzet van ongeveer 7,70 miljard euro. Ook Devos Lemmens, in 1886 opgericht door Henri Devos en zijn vrouw Elisabeth Lemmens, is tegenwoordig in handen van de Cambpbell Soup Company.

Mia is een lied van de Belgische groep Gorki uit 1992, gezongen door Luc De Vos. Ondanks de slechte start werd het lied doorheen de jaren steeds populairder. Maar wist je dat er ook een Afrikaanse versie van bestaat? Die wordt gezongen door de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Stefan Dixon.

Liv Tyler is de bekende dochter van Aerosmith-zanger Steven Tyler en model Bebe Buell. Maar de ouwe rukker rocker heeft nog twee dochters en een zoon rondlopen op deze aardkloot. Eén daarvan is Mia Tyler. Zij verdient haar boterhammetjes voornamelijk als plus size fashion model.

Wat hebben Mary Tyler Moore, Steve Jobs en Ted Danson gemeen? Wel ze zijn – of waren – allemaal pescotariërs. Pescotariërs eten geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren. 

Steve Jobs heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van het Atari-spel Breakout, gebaseerd op het spel Pong. Maar hij loog hierover tegen mede-Apple-oprichter Steve Wozniak. Ze zouden namelijk fifty-fifty doen met het bedrag dat ze van Atari zouden krijgen. Jobs ontving 5.000 dollar, zei tegen Wozniak dat hij maar 700 kreeg en gaf hem 350 dollar. De deugniet.

Topspin is een term uit het ping pong. Het is een effect waarbij de bal een voorwaarts roterende beweging krijgt en daardoor na de stuit harder doorschiet. In een perfect aangesneden topspin draait de bal 50 keer per seconde rond zijn eigen as. Enfin, 3.000 toeren per minuut dus.

Spinnen zijn griezelige, maar ook zeer fascinerende beestjes, dat wisten we al even. En voor zij die schrik hebben van de beestjes: wat zou je ervan vinden mochten ze ook nog een staart hebben? Klinkt ongelooflijk, maar toch liepen er in de tijd van de dino’s spinnen rond met een staart. Onlangs hebben wetenschappers in Myanmar een fossiel ervan teruggevonden in versteend hars. De staart werd vermoedelijk als een soort antenne gebruikt en bewoog heen en weer om de omgeving te scannen, zeggen wetenschappers van de University of Kansas.

Het laatste weetje is er letterlijk één met een staartje. Een onfortuinlijke tiener uit India heeft een record op zijn naam. Namelijk een staart van 18 centimeter lang, wat de langste ter wereld bleek te zijn die bij de mens ooit gedocumenteerd werd. De ouders van de jongeman zeiden dat hij altijd zijn staart heeft gehad, die jaren lang alleen als een groei van de onderkant van de wervelkolom werd beschouwd. Maar de laatste jaren is deze enorm gegroeid en botten hadden zich ontwikkeld in de staart, wat extreme rugpijn begon te veroorzaken voor deze jongeman. We weten niet of-ie er ook mee kan kwispelen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur