Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

313

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Ten tijde van de Koude Oorlog zat de schrik voor een nucleaire aanval er groot in. De vrees voor de apocalyps was zo groot dat je in de VS een zogezegd reddingspakket kon kopen, dat je minstens acht dagen tegen de straling zou beschermen. In feite was het niets meer dan een stuk plastiek over je hoofd, maar ze verkochten wel als zoete broodjes. Inspelen op de angsten van de mensen was en is nog steeds zeer winstgevend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een enorm gebrek aan metaal. Dus waren de organisators van de Oscars verplicht om de bekende beeldjes van gips te maken.

Hij is een van de bekendste regisseurs aller tijden, maar Alfred Hitchcock won nooit een Oscar. Gelukkig kreeg hij in 1968 een Oeuvre Award anders, had hij helemaal nooit een beeldje op zijn schoorsteenmantel kunnen zetten. Ook werd hij destijds gemeden door Walt Disney. Zo heeft hij nooit toestemming gekregen om in Disneyland te filmen omdat hij ‘die walgelijke film Psycho had gemaakt’. Het bloed in de beroemde douche-scène in ‘Psycho’ was overigens in werkelijkheid chocoladesaus.

Het is niet alleen verslavend lekker, maar ten tijde van de Azteken en de Maya’s werd chocolade als geneesmiddel beschouwd.

Twee jaar geleden zorgde Maya de Bij nogal voor wat controverse. Een oplettende moeder in de VS spotte namelijk het mannelijk geslachtsdeel in de tekenfilm, dat was getekend op een boom in de achtergrond. Studio 100 verklaarde  dat het ging om een misplaatste grap van één van de animatoren. Toch was dit voor Netflix reden genoeg om de bewuste aflevering voor altijd te verwijderen.

Vooraleer Netflix de naam Netflix kreeg, heette het Kibble. Daarvoor had de service ook al namen als Replay.com, Directpix.com en Luna.com. Waarom het Neflix werd, weet niemand.

Luna is de codenaam voor het standaardthema van Windows XP. Officieel staat het thema bekend als Windows XP-stijl, en het is beschikbaar in drie kleuren: Standaard (blauw), Olijfgroen en Zilver. Het thema wordt altijd weergegeven als de gebruiker de computer voor het eerst opstart. Hoe trouwens de beroemde wallpaper in dit thema van Microsoft er vandaag uitziet, zie je hier.

In Windows is het niet mogelijk om een map aan te maken met de naam CON. Dit komt doordat het een naam is die door het systeem gereserveerd is. Hetzelfde geldt voor andere gereserveerde namen zoals AUX, COM1, COM2, COM3, COM4, LPT1, LPT2, LPT3, PRN, NUL. Als je ons niet gelooft, mag je het altijd eens proberen.

 

De term ‘love’ voor nul punten in het tennis vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Frans. De nul lijkt namelijk op een ei, ‘l’oeuf’ in het Frans. De verbastering van dit woord heeft geleid tot ‘love’. Met liefde heeft een love-game dus niets te maken, maar we kunnen wel zeggen dat de maker van de love-game ‘een eitje’ heeft aan zijn of haar tegenstander.

We zitten weer volop in de lentepaasvakantie en dat betekent paaseitjes rapen voor de kinderen. Vroeger legden mensen eieren op hun akkers, onder een laagje zand. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid. Ze dachten dan dat de grond vruchtbaarder werd. Ze hoopten zo op een goede oogst. Dit is later overgegaan in paaseieren zoeken in de achtertuin.  Maar sommige mensen nemen paaseieren heel serieus. Het grootste paasei ooit is gemaakt in Argentinië, is 8,5 meter hoog en weegt 7.500 kilo.

Fijne paasdagen aan iedereen!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur