Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

444

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Alles voor de schone schijn. En daar spelen fabrikanten handig op in.  Silliconen pads doen ons meteen denken aan dames die weleens willen foefelen met de grootte van hun voorgevel. Maar er bestaat blijkbaar ook een markt voor zij die graag complimenten krijgen over hun welgevormde kuiten. Maak kennis met de silicone calf pads.

Kaviaar is een lekkernij die niet enkel gesmaakt wordt door de socialisten. Het zwarte goud bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur. Veel soorten steuren trekken voor het kuitschieten de rivieren op. De kuit – oftewel de eitjes van de vis –  bedraagt ongeveer 15 procent van het totale lichaamsgewicht van de steur. Zo kan een steur van 300 kilo wel 45 kilo kuit bevatten.

Goud, een mens zou er alles voor doen. Als een kip echt gouden eieren kon leggen, zouden het zo’n 2,9 kg wegen en meer dan €100.000 waard zijn. Maar als we toch eieren voor ons geld moeten kiezen, dan slachten we een kip en gaan we liever op zoek naar een Olympische Medaille uitgereikt voor 1912. Want toen bestonden die nog puur uit goud, terwijl ze vandaag nog maar amper 1,34% goud bevatten.

De huidige Olympische Spelen zijn saai geworden. Alles is toch de puntjes ingecalculeerd, atleten te afgetraind, geen ruimte voor spontaniteit en zolang de sponsor maar om de tien seconden in beeld komt, kan de rest de pot op. Dan kregen de toeschouwers tijdens de Griekse Spelen in de oudheid meer waar voor hun geld, want toen sportten de deelnemers allemaal naakt. De kans dat er een scheids neer geswaffeld werd tijdens het kogelslingeren, zat er dus dik in. Ook in de Spelen van 1900 ging het er heftig en vooral bloedig aan toe. Zo bezorgde de Belg Léon de Lunden ons landje een gouden medaille in één van de meest bizarre disciplines ooit: kleiduifschieten, maar dan op echte levende duiven.

We weten ondertussen allemaal dat de website van de duivenbond, www.duivenbond.comcomcomcomcomcom is. Maar deze diertjes speelden een enorme belangrijke rol tijdens beide wereldoorlogen. De Britten hebben na de tweede wereldoorlog trouwens een oorlogsduif gedecoreerd. Ze heette Willem van Oranje. Tijdens de slag om Arnhem werden er Britse troepen gedropt, maar die werden door de Duitsers omsingeld en alsof dit nog niet erg genoeg was: hun radio’s werkten niet behoorlijk. Ze konden geen hulp vragen. Daarop lieten de omsingelden op 19 september Willem van Oranje los om 10u30. De duif arriveerde vier uur en vijfentwintig minuten later in haar Brits nest, na een vlucht van 400 km. Dankzij haar kregen de troepen steun en werden zij ontzet.

Oranje was er vorig WK misschien niet bij, maar na de laatste positieve resultaten is terug hoop voor onze noorderburen. En laten we toegeven, met Hollanders op een kampioenschap, valt er wel altijd iets te beleven. Zo kregen op het WK 1990 in Italië Frank Rijkaard en Rudi Völler ambras tijdens West-Duitsland – Nederland het aan de stok. Beide spelers werden van het veld gestuurd en Rijkaard stond sindsdien bekend als de ‘Lama‘. Waarom? Rijkaard spuugde eerst in het haar van Völler en daarna nogmaals in zijn nek. 

Iedereen kan een Dalai Lama worden en je hoeft er niks voor te doen. Een beetje als een BV dus. De Tibetanen geloven dat als een Dalai Lama dood gaat, zijn ziel overstapt in het lichaam van een jong kind. Het is aan een handvol monniken dan om uit te zoeken over welk kind het gaat. Kristof Calvo houdt alvast zijn vingers gekruist de komende jaren.

Een kind gekozen door het lot, maar met prachtige zangkwaliteiten en sexy benen van Scherpenheuvel-Zichem tot in Tokio? Dat doet ons meteen denken aan Destiny’s Child. Ze waren tussen 1997 en 2005 de top-selling female group van de wereld. Klaar om je oud te voelen? Dit jaar bestaat de groep met Kelly, Beyoncé en Michelle alweer 21 jaar. Ondanks de split komen de drie diva’s nog steeds heel goed met elkaar overweg. Zo zien ze elkaar bijvoorbeeld regelmatig bij hun wekelijkse SoulCycle-klasje.

Beyoncé  – Bee voor de vrienden – zal weldra te horen zijn in de wellicht immense kaskraker The Lion King als de stem als leeuwin Nala. Dat de  live-actionfilm van de Disney-klassieker records gaat doen sneuvelen aan de box office, weten we al zeker. De tekenfilm was de allereerste productie van Disney destijds met een originele verhaallijn. Dus niet eentje gebaseerd op een boek of sprookje. Maar omdat Disney voor de release van de film niet echt vertrouwen had in de gehele productie, besliste Mickey Mouse om zijn allerbeste animators te laten werken aan de tekenfilm Pocahontas, terwijl het zogezegde B-team zich mocht bezighouden met The Lion King.  Wie het laatst brult, brult het beste, want de leeuw bracht maar liefst 600 miljoen euro meer op dan het indiaantje.

Laat je niets wijsmaken door menig oude Suske en Wiske-albums of westerns. De indianen bonden nooit gevangenen aan de totempalen vast. Deze kunstzinnige palen stonden enkel symbool voor de geschiedenis van een familie. Slechts een paar stammen aan de Amerikaanse westkust maakten totempalen, bijvoorbeeld bij een huwelijk of sterfgeval. 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur