Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

638

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Je kan apen veel aanleren. Maar er is één menselijke eigenschap dat ze nooit zullen kunnen en dat is fluiten. Je lippen, mond, kaken, tong en de hoeveelheid lucht moeten heel precies op elkaar afstemmen voor de perfecte fluittoon. Bij apen is hun mond te afwijkend hiervoor. Er zijn ongetwijfeld apen die bij toeval weleens een fluittoon weten te produceren, maar niet zoals ik en jij het kunnen.

“Take your stinking paws off me, you damn dirty ape!” is de legendarische quote van Charlton Heston uit de originele Planet of the Apes uit 1968. De grauwe stem en bezweet voorhoofd van Heston maakt deze legendarische scène volledig compleet. Hij moest er destijds geen moeite voor doen. Want Heston liep tijdens de opnames constant rond met de griep. De producers deden zelfs niet de moeite om te wachten tot de acteur volledig uitgeziekt was, maar vonden dat zijn griepsymptomen juist een zekere vorm van realisme toevoegden aan de film.

Tussen 1918 en 1920 maakte de Spaanse griep wereldwijd tussen de 20 en 40 miljoen slachtoffers. Volgens wetenschappers was deze variant zo dodelijk door een uit de hand gelopen immuunreactie. De heftige reactie van het immuunsysteem was vooral het gevolg omdat het virus zo enorm sterk groeide.

Iedereen in het bezit van een laptop of pc heeft wel eens te maken gekregen met een hardnekkig virus. Er zijn misschien wel honderdduizenden virussen in de digitale omloop, maar er bestaan er enkele met een wel heel toepasselijke naam. Het Alzheimer virus doet bijvoorbeeld je PC vergeten waar het de bestanden heeft opgeslagen. Het Dolly Parton virus doet het scherm dan weer vergroten. Terwijl het Teenager virus je PC stopt om om de 30 seconden om geld te vragen.

Niet alleen een virus maar ook het beroemdste schaap ter wereld is naar de rondborstige zangeres Dolly Parton vernoemd. Dolly, het allereerste gekloonde dier ooit, werd geboren op 5 juli 1996. Ze was onderdeel van een serie experimenten aan het Roslin Instituut in Schotland. Wetenschappers slaagden erin om een heel schaap te produceren uit de cellen van een specifiek lichaamsdeel: de uier. En zoals je weet is de countryzangeres ook voorzien van een koppel stevige …. euhm uiers.

Het ‘huilen’ tijdens het snijden van uien komt doordat er zwavel in de uien zit. Wanneer de cellen kapotgaan bij het snijden, worden er gasvormige zwavelverbindingen gevormd. Deze komen in je ogen en gaan een reactie aan met het traanvocht. Daarbij ontstaan zwavelzuurverbindingen. Die irriteren de zenuwuiteinden, waardoor je ogen beginnen te tranen.

Als er in de natuur ergens een geurtje aan zit, kan er wel eens zwavel in het spel zijn. Zo hebben stinkdieren of skunks hun naam en hun unieke verdedigingsmechanisme te danken aan drie verschillende zwavelverbindingen. Je onder sproeien met de stank is niet voldoende, de gevlekte versies moeten ook nog eens opscheppen terwijl ze dit doen, want zij voeren een handstand uit tijdens dit verdedigingsmechanisme.

Skunk Anansie vierde onlangs haar 25-jarig bestaan op TW Classic. De vertaling van Skunk kennen we ondertussen. Anansi is dan weer een verwijzing naar de mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben. Anansi is een slimme, sluwe spin met magische krachten. Tijdens de slavernij, toen het voor slaven verboden was om hun eigen cultuur uit te dragen, werd de kleine slimme Anansi het symbool van stil verzet. Het personage Tijger in de verhalen van Anansi werd zo het symbool voor de onderdrukker of slavenhouder, want Tijger was sterk, maar dom. 

In de Spider-Man comics van Marvel, is ‘Tijger’ het koosnaampje dat Mary-Jane Watson steeds geeft aan Peter Parker. MJ is trouwens een populair personage voor vele vrouwelijke cosplayers. Zo is de cosplayer Amouranth zot van de roodharige vamp en dat toont ook in haar werk. Als twee druppels water, zeggen wij dan.

De leukste grap ter wereld is nu ook officieel vastgesteld. Een tijdje terug kozen honderdduizend mensen uit zeventig landen via internet hun favoriete grap. Deze gaat als volgt: “Sherlock Holmes en dokter Watson gaan kamperen en zetten hun tent op. Midden in de nacht wekt Holmes de dokter. “Watson,” zegt Holmes, “kijk op naar de sterren en vertel me wat je hier uit afleidt.” Watson kijkt en vertelt “Ik zie miljoenen sterren en zelfs als hier slechts enkele planeten tussen zitten, dan is er een kans dat ook daar leven bestaat.” Holmes antwoordt met “Watson, je bent een idioot. Iemand heeft onze tent gestolen!”. Een echte billenkletser!

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur