Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

526

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Uit een enquête bleek dat Back To The Future de populairste filmreeks aller tijden is. Niet verwonderlijk, want de avonturen van Marty McFLy en Doc Brown staan bij iedereen in het geheugen gegrift. Maar dit is misschien minder bekend: in het eerste deel vertrekt Marty van de parkeerplaats van Twin Pine Mall naar 1955. In 1955 rijdt hij met de DeLorean  één van de twee dennenbomen van boer Peacock omver. Wanneer hij terug toekomt in 1985, rent hij naar de parkeerplaats van het winkelcentrum. Dat heet nu Lone Pine Mall.

Cola kan je overal op onze aardkloot drinken, maar voor consumptie in de ruimte is het minder geschikt. Daarom maakte Coca-Cola de eerste frisdrank die in de ruimte gedronken kan worden. In 1985 kwam het met een ruimteblikje dat succesvol werd getest aan boord van de Space Shuttle Challenger.

Veel mensen denken dat de in rood en wit geklede Kerstman een bedenksel is dat ooit door Coca-Cola bedacht werd als reclame-instrument. Dat klopt niet. Santa Claus evolueerde in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten tot de figuur zoals we die tegenwoordig kennen. Coca-Cola heeft wel heel erg bijgedragen aan de beeldvorming, maar de Kerstman als icoon, zoals Coca-Cola dat met plezier gebruikt, bestaat dus al veel langer.

In Canada heeft de Kerstman zijn eigen postcode, namelijk H0H 0H0. Kinderen in Canada krijgen zelfs antwoord als ze post sturen naar de Kerstman, maar dan moeten ze hun brief wel vòòr 16 december versturen.

Canada wordt omringd door drie oceanen: de Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan. Het is het land met de langste kustlijn ter wereld: 202.080 km. Canada is trouwens een land van records: de grens met de Verenigde Staten is 8.893 km lang, meteen de langste grens over land ter wereld.

Over records gesproken: je kan haast met elke denkbare poging in het Guinness World Records boek geraken, zolang niemand je voor was met een beter resultaat. Snelste honderd meter hordenlopen, met flippers?. Dit record staat op naam van de Duitser Chistopher Irmscher. Hij deed dat in 14.82 seconden.

De glimlach van de dolfijn is de grootste misleiding van de natuur. Kijk maar naar Flipper, de bekende tv-dolfijn. Helaas zorgde de film ervoor dat veel dolfijnen sindsdien worden opgesloten in dolfinaria. De rol van Flipper werd eigenlijk vertolkt door verschillende dieren, waarvan Kathy één van de bekendste dolfijnen was. Ze kon uiteindelijk de stress van de gevangenschap niet meer aan en stopte op een dag bewust met ademen. In feite pleegde ze dus zelfmoord. Wist je trouwens dat bij de geboorte van dolfijnen de staart als eerste tevoorschijn komt?

Je kan de stemming van een bizon aflezen aan zijn staart. Wanneer die naar beneden hangt en een beetje op een neer zwaait, is het dier rustig en op zijn gemak. Staat de staart rechtop, dan moet je uitkijken: het dier staat dan op het punt om aan te vallen.

De Japanse aanval op Pearl Harbor, Hawaii op 7 december 1941, verblufte iedereen in de Verenigde Staten. De Japanners kozen er specifiek voor om op een zondag aan te vallen, omdat ze dachten dat de Amerikanen meer ontspannen en minder waakzaam zouden zijn in een weekend.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur