Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

326

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Wat hebben slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen met elkaar gemeen? Ze zijn niet van adel, maar ze hebben wel blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.

De Vulcans uit de populaire SF-serie Star Trek hebben dan weer groen bloed met een koperbevattend zuurstoftransporteiwit. Niettemin blijkt kruising met de mens mogelijk: Spock, de eerste officier onder kapitein James T. Kirk, is een half mens en half Vulcan. 

Wil je ergens naartoe waar nog niemand geweest is en schuilt er een feestbeest in je? Trek dan eens naar Venus. Op deze planeet ben je namelijk om de dag jarig, en duurt deze dag ook nog eens 243 aardse dagen. Dat komt omdat de planeet heel rond haar eigen as draait.

In 1986 scoorde de Engelse meidengroep Bananarama in België een dikke hit met een cover van Venus. De naam Bananarama ontstond uit de titel Pyjamarama, een song van Roxy Music. De Britse meidengroep had ook een hit te pakken met het nummer Robert De Niro’s Waiting. Toen ze de acteur op zijn verzoek ontmoetten, dronken ze zich eerst een stuk in hun voeten: anders durfden ze hun idool niet onder ogen komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén van de opvallende uitvoeringen van De Niro is als Max Cady in Cape Fear (1991). Om de rol zo authentiek mogelijk te spelen, betaalde Robert De Niro zijn tandarts 4.500 euro om zijn tanden er zo slecht mogelijk uit te laten zien. Nadat de film was voltooid, betaalde hij nog eens 17.000 euro om zijn tanden te laten herstellen.

Japanners zijn rare jongens, dat wisten we al. Toch is het verbazend dat in het middeleeuwse Japan witte tanden als lelijk werden beschouwd. De Japanse vrouwen smeerden inkt op hun tanden om deze zwart te maken. Hoe donkerder, hoe aantrekkelijker.

Het kan nog zwarter, want in de zomer van 2014 ontwikkelden wetenschappers van Surrey Nanosystems een materiaal dat bijna even zwart is als een zwart gat. Vantablack absorbeerde 99.96 procent van het licht en is voor het menselijke oog nauwelijks waarneembaar.  Het is zo zwart is dat ze niet kunnen meten hoe zwart het is.

Is een zebra nu wit met zwart of juist andersom? Daarvoor gingen wetenschappers even kijken naar een embryo van een zebra. Wat blijkt? Die begint zwart. De huid is ook zwart. Maar de zogeheten follikels op de plekken waar de witte strepen ontstaan, maken geen pigment aan. Een zebra is dus eigenlijk een zwart beest met een afwijking.

In de Duitse stad Schmalkalden hebben ze sinds kort een bijzonder zebrapad, met in 3D geschilderde strepen. Daardoor is het net of er balken op de weg liggen. Schilder van dienst: graffiti-artiest Frank Alexander. 

In het Museum of Illusions in New York is niets wat het lijkt. Er staan tachtig optische illusies in het museum. Bezoekers kunnen ze ontdekken en ermee spelen en zo zien hoe hun brein ze voor de gek houdt.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur