Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

398

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

De Amerikaan Robert Andre Villegas II was genoemd naar zijn vader. Op twintigjarige leeftijd kwam hij tot het besef dat hij niet echt content was met zijn naam, dus veranderde hij die maar in… Fire Penguin Disco Panda. Hij kwam op dit idee omdat zijn lichaam bedekt is met tatoeages uit de films Happy Feet en Saturday Night Fever

De panda is soms wel veertien uur per dag aan het eten en werkt dan minstens tien, maar soms wel zestig kilo bamboe naar binnen. Hij kan daarbij wel honderd drollen per dag produceren. En dat is handig voor onderzoekers, want die gebruiken die pandakak om panda’s te tellen. 

De Belgische kunstenaar Wim Delvoye maakte in 2000 een kakmachine die hij nadien Cloaca doopte. De machine van de kunstenaar werd  gevuld met voedingsstoffen en na het versnelde verteringsproces scheidde die ontlasting uit. Met bijhorend geurtje en al.

Geur is het enige zintuig waarop de hersenen reageren voordat we nadenken. De neus kan meer dan 10.000 geuren onderscheiden die onze emoties versterken. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt om de bezoekbeleving te versterken op allerlei locaties. Zo verspreiden sommige spoorwegmusea de geur van ijzer, steenkool en hout om de beleving intenser te maken en ruik je de geur van zwavelstokjes in het Sprookjesbos van de Efteling.

You just got Punk’D door de Efteling. Tot 2015 gebeurde het regelmatig bij die jolige Nederlanders.  Er stond namelijk een sprookje dat In den Noordpool heette. De luiken waren gesloten, maar toch kon je binnen gelach en gezang horen alsof daar gewoon een sprookje aan de gang was. Resultaat was dat vele bezoekers bleven wachten tot de luiken terug omhoog gingen, wat uiteraard nooit gebeurde.

De Noordpool heeft geen tijdzone, omdat de zon er slechts een keer per jaar opkomt en ondergaat. Ook omdat de Noordpool geen permanente verblijfplaats voor mensen is, hebben ze nooit de moeite genomen om een tijdzone te introduceren voor deze plek. Bezoekers gebruiken daarom gewoon hun eigen tijdzone.

Jij en ik bestaan – relatief gezien – pas twee minuten. De aarde is 13,8 miljard jaar oud. Zou je al die miljarden jaren in 1 jaar proppen, dan zouden dino’s er tot 29 december zijn en zouden wij op 31 december om 11:58 pas de kop opsteken. Wij maken pas zo’n 0,004% deel uit van de tijd hier op onze aardbol maar slagen er wel in om op zo een korte tijd er een heus vuilnisbelt van te maken.

Is het je wel eens opgevallen in beroemde dino-film Jurassic Park dat het personage Malcolm helemaal in het zwart gekleed is en Hammond in het wit? Dit is bewust gedaan, omdat ze tegenpolen van elkaar zijn. De één is een realist, de ander een dromer. Spielberg herkende zichzelf meer in de dromende Hammond, terwijl de schrijver van het boek, Michael Chrichton, zich meer herkende in het nuchtere rationaliseren van Malcolm.

Op 21 februari is het 54 jaar geleden dat Malcolm X werd doodgeschoten. Hij was een van de belangrijkste figuren in de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Malcolm kwam op 19 mei 1925 ter wereld als zoon van Louise en Earl Little. Op zijn vijfentwintigste veranderde hij zijn naam in Malcolm X. In zijn autobiografie schreef de activist dat de X de Afrikaanse familienaam symboliseerde die hij nooit zou kennen. Zijn geboortenaam Little was namelijk afkomstig van een slaveneigenaar, die de originele naam van zijn voorouders uitwiste.

De blauwe vormveranderaar en huurmoordenares Mystique uit de populaire Marvel-comics The X-Men deed haar eerste intrede in 1978 in Ms. Marvel #16.  Maar het was pas dertien jaar later in The Uncanny X-Men #265 dat Mystique biseksueel bleek te zijn.  De bedenkers van het personage hadden haar seksuele geaardheid al veel vroeger willen uiten, maar de toenmalige eindredacteur van Marvel Comics had beslist om nooit GLBT-personages toe te laten in het Marvel-universum.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur