Gaan Britten de verbrandingsmotor redden met deze gloednieuwe techniek?

520

Benzine- en dieselmotoren moeten helemaal dood, elektrisch rijden is de toekomst. Tenzij… iemand wat kan uitvinden waardoor verbrandingsmotoren niet meer vervuilend zijn? Een Brits bedrijf is blijkbaar goed bezig op dat vlak.

Al heel wat landen zijn van plan om over een aantal jaren geen auto’s met verbrandingsmotor meer toe te laten. Massaal lithium-batterijen gaan produceren – en in een later stadium weer recycleren – en heel veel stroom voor heel veel elektrische auto’s gaan produceren is immers veel milieuvriendelijker.

Desondanks wordt er nog geïnvesteerd in het optimaliseren van verbrandingsmotoren. Zo zijn ze bij Bosch bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een filter die àlle NOx uit uitlaatgassen kan filteren.

Maar ook in Groot-Brittannië, bij de firma Camcon, zijn ze bezig aan iets wat een verbrandingsmotor heel wat schoner moet maken.

De kleppen van een motor, die worden mechanisch aangedreven via één of meer nokkenassen, die dan weer hun mechanisch commando van de krukas krijgen. Dat is niet optimaal, want bij verschillende belasting zouden de kleppen eigenlijk verder open of meer dicht moeten om wel een optimale werking te krijgen. Maar met een mechanische regeling kan dat natuurlijk niet helemaal. Om dat min of meer op te vangen wordt er tegenwoordig met variabele kleptiming gewerkt, maar ook dat benadert niet de perfectie.

Wat als… je nu met kleppen zou kunnen werken die zich wel volledig richten op wat nodig is, zo vroegen ze zich bij Camcon af. En ze begonnen digitale kleppen te ontwikkelen.

Eerste test zijn inmiddels achter de rug. Ze monteerden hun digitale kleppen op de 2-liter vierpitter die in de nieuwste Jaguar F-Type zit, en die bleek hierdor 7,5 procent zuiniger geworden. In de praktijk zou dit betekenen: van een normverbruik van 7,9 liter per 100 kilometer naar 7,3 liter per 100 kilometer.

Dat is natuurlijk niet voldoende besparing om de moord op de verbrandingsmotor te stoppen, maar volgens Camcon zijn ze nog bijlange niet aan het einde van hun mogelijkheden. Dankzij de digitale kleppen zou het ook mogelijk moeten zijn om de motor te laten werken als ‘twaalftaktmotor’ wanneer je rustig aan het cruisen bent. In dat geval zou er slechts om de drie wentelingen van de motor een verbranding plaatsvinden, met alweer een flinke brandstofbesparing tot gevolg.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur