Gezellig kokkerellen bij een temperatuur van -70 graden Celsius (foto’s)

224

De volgende keer dat je al vloekend het ijs van je voorruit staat te krabben, denk dan maar dat er plekken zijn op deze aardbol waar het nog erger kan dan in ons klein Belgenlandje.

Zo duiken de temperaturen op Antarctica momenteel tot onder de -80°C. Dat maakt het alledaagse leven daar enorm zwaar, vraag maar aan de Fransman Cyprien Verseux. Hij werkt op de meest afgelegen wetenschappelijke basis ter wereld: het Concordia onderzoeksstation op Antarctica. Zelfs het ruimtestation ISS dat op 400 kilometer boven ons hoofd zweeft, bevindt zich dichter bij de beschaving dan dit onderzoekscentrum.

Vanwege de extreme kou is de basis slechts enkele malen per jaar toegankelijk met voertuigen. Voor de rest van de tijd zit de ploeg van dertien mensen volledig afgesloten van de buitenwereld. Bij wijze van experiment, probeerde Verseux eens buiten te kokkerellen, in een temperatuur waar zelfs bacteriën er de brui aangeven.

Een bord spaghetti, een pannetje raclette, een deugddoend eitje in de ochtend… klinkt lekker? Maar niet als het ten koste gaat van jouw gebit.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur