Hebben we het nu wel gehad met de superheldenfilms?

529

Superheldenmoe? Hopelijk niet… Want de komende jaren staan er nog veel grote superheldenfilms op de planning. Maar zijn we nu eindelijk aan het verzadigingspunt gekomen? De baas van Marvel Studios heeft er zo zijn eigen idee over.

De superhelden-hype begon in 2002 met Spider-Man. Het succes van die film zorgde ervoor dat alle filmstudio’s iets met superhelden wilden maken. En het bracht meestal nog geld op ook. Het Marvel-filmuniversum mag zich de financieel succesvolste filmfranchise ooit noemen. Lange tijd was de James Bond-filmreeks financieel het succesvolst, maar de afgelopen jaren staken de superhelden de klassieke held voorbij.

Verleden jaar wist het MCU met de films Black Panther, Avengers: Infinity War en Ant-Man and the Wasp ruim 4 miljard dollar om te zetten. Een recordjaar voor Marvel Studios. Ook DC weet tegenwoordig hoe ze kunnen scoren als we even naar het succes van Aquaman en Wonder Woman kijken. Toch krijgen we regelmatig te horen dat de kijkers het wel hebben gehad met de superheldenfilms. Wanneer gaat Hollywood weer eens investeren in iets anders dan in de Amerikaanse striphelden?

Volgens Kevin Feige, de grote baas van Marvel Studios, waarschuwen mensen hem al sinds Iron Man voor de superheldenvermoeidheid die er zit aan te komen. Maar volgens hem gaat die er niet komen, bij Marvel hebben ze tenslotte net het beste jaar ooit achter de rug. Dat vertelde Feige tijdens een interview. Bij het maken van de films hebben ze zich altijd laten leiden door hun gevoel en de successen uit het verleden hebben hen aangemoedigd om dat gevoel te blijven volgen.

Feige is er ook van overtuigd dat Marvel nog lang de kijkers zal weten te bekoren. Ze wil hij elk jaar weer manieren zoeken om de kijker meer te geven dan ze verwachten. Het Marvel-filmuniversum staat ondertussen op maar liefst 17,5 miljard dollar wereldwijde omzet. Verwacht wordt dat de Marvel filmreeks in 2019 de mijlpaal van 20 miljard dollar wereldwijde opbrengst zal halen. Ze verwachten veel te gaan verdienen aan: Captain Marvel, Avengers: Endgame en Spider-Man: Far From Home.

Het ziet er niet naar uit dat de bioscoopbezoeker zijn superhelden links gaat laten liggen in 2019. En daar kan zelfs James Bond niet veel aan veranderen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur