Heeft België voldoende politieagenten?

282

Vorig jaar werd al duidelijk dat er nog maar weinig terecht is gekomen van de belofte van de regering om meer blauw op straat te krijgen. In 2015 kondigde de regering nog aan dat ze 2.500 politiemensen zou vrijmaken voor de echte kerntaken van de politie. Maar daar kwam niet echt veel van in huis bleek uit de cijfers die toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijgaf. Heeft België dan veel minder politiemensen ter beschikking dan de andere buurlanden?  Cijfers van van het Europese statistiekbureau Eurostat spreken dit tegen.

Volgens deze cijfers  waren er in het meetjaar 2016 gemiddeld zo’n 318 agenten per 100.000 inwoners beschikbaar in de Europese Unie. Uit de cijfers blijkt wel dat in de afgelopen jaren het aantal politieagenten in de Unie is afgenomen. In 2016 hadden alle landen van de Unie samen zo’n 1,62 miljoen agenten rondlopen. Dat is 3,4 procent minder dan in 2009.

Cyprus heeft zo’n 572 agenten per 100.000 inwoners en staat bovenaan het lijstje, Hongarije doet het dan weer met maar 90 agenten per 100.000 inwoners. België zit met 342 politiemensen per 100.000 inwoners boven het EU-gemiddelde. Dat is meer dan bij al onze buurlanden en een stuk meer dan de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk. De omvang van de overheid zou een verklaring kunnen zijn voor de verschillen tussen de lidstaten onderling. In landen als Malta en Griekenland is de overheid redelijk groot en in het Verenigd Koninkrijk is de overheid veel kleiner.

Maar ook de veiligheid van een land speelt een belangrijke rol. Zo zijn de Scandinavische landen relatief veilig volgens het World Economic Forum. Zo zou Finland het veiligste land ter wereld zijn. Maar ook Zweden, Noorwegen en Denemarken zijn veilige landen volgens de statistieken. Ze hebben dan ook veel minder politiemensen op hun grondgebied.

Onderstaande infographic, samengesteld door de mensen van Statista geeft een duidelijk overzicht. Interesse gekregen voor een loopbaan bij de politie? Check dan zeker de site Jobpol.be.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur