Het populairste Belgische YouTube-kanaal is kinderlijk eenvoudig (video)

356

Vrijwel alle nieuwe televisies zijn smart tv’s en hebben een menu met apps. Vaak staat Netflix bijvoorbeeld al geïnstalleerd. Daarnaast kun je ook gebruik maken van YouTube. 

Op dit moment is de digitale ‘ontwrichting’ van de tv-industrie in volle gang. De macht ligt nu bij de kijker, die meer dan ooit bepaalt wat hij kijkt, waar hij dat doet en op welk scherm. Wie kan er nog zeggen dat hij laatst een gans reclameblok heeft uitgekeken tijdens het bekijken van een film op zijn digibox? Het zijn nu de bedrijven die zich moeten aanpassen aan het gedrag van de kijker en niet meer andersom.

Het lineaire televisie kijken – met de tv-gids in de hand langs kanalen zappen – lijkt ten dode opgeschreven te zijn. Waar het vroeger de helden van het A-Team, Merlina en Power Rangers waren waar de jeugd van toen naar opkeek, zijn Youtubers nu de superhelden geworden van onze kinderen.  Ook de manier waarop ze kijken is grondig veranderd. Het ene filmpje is nog geen minuut bezig, of ze zijn alweer aan het kijken welk filmpje ze hierna gaan kijken. Hun aandachtsspanne lijkt nog minder lang dan die van een goudvis.

Het bijzondere aan YouTube is dat iedereen ter wereld zijn/haar eigen tv-kanaal kan beginnen. Vloggers zijn dan ook razend populair onder jongeren. De populairste Vlaamse vloggers zijn Vexx (1,5 miljoen abonnees) , MojoOnPC (1 miljoen abonnees) en Sander Bauwens (511.000 abonnees).

Maar als we Social Blade – een website die statistieken en analyses van social media bijhoudt – mogen geloven, moeten deze vloggers op gebied van views allemaal de duimen leggen voor een koppel Waalse snotneuzen.  Op het YouTube-kanaal Littleboy Adam (1,1 miljoen abonnees) zijn de jonge knaap Adam en zijn zus Ramina de grote sterren. 

Hun filmpjes stellen niet veel voor: een beetje ravotten in de speeltuinen, zich verkleden als Spider-Man en wat speelgoed uitpakken. Kortom, alles wat een kind van die leeftijd normaal doet, al dan niet een beetje in scène gezet door de papa en mama die met eurotekens in de ogen die er lustig op los filmen.

Hun 41 uploads zijn ondertussen goed voor – hou je vast – meer dan een half miljard views.  Als je weet dat YouTube ongeveer 1.000 euro uitbetaalt per 500.000 views, dan weet je dat kleine Adam al een aardig zakcentje voor later opzij heeft staan – of pa nu een dikke Mercedes aan de voordeur, dat kan ook.

De grote en bekendere Belgische spelers op YouTube zoals Dimitri Vegas & Like Mike zitten dan misschien wel bijna aan een miljard views, zij hadden er volgens Social Blade maar liefst 356 uploads voor nodig.

Het succes van Littleboy Adam is uiteraard te danken aan overwerkte ouders die even een moment van stilte wensen en hun kroost zoet houden door een tablet voor hun neus te proppen, en dit type hypnotiserende filmpjes doet meestal wonderen om kleuters hun klep te doen dichthouden.

Hoelang de ouders van Adam en Ramina dit succes nog kunnen uitmelken? Wie zal het zeggen? Totdat de eerste schaamhaar opduikt?

REACTIES