Hier is de nieuwe Mercedes A-klasse sedan (foto’s)

6.785

Voor wie een ‘limousine’ wil, maar de C-klasse iets te hoog gegrepen is.

Vroeger was het simpel bij het Duitse merk met de ster. Wie een statige berline wilde die redelijk wat mocht kosten, die trok naar de Mercedes-dealer. Ook mensen die te vinden waren voor nòg chiquer konden er naartoe voor de S-klasse.

Begin jaren tachtig kwamen ze bij Mercedes-Benz op het idee om een auto voor een jonger – en minder kapitaalkrachtig – publiek te gaan ontwikkelen. In 1982 werd de 190 geïntroduceerd. Een auto die in de volksmond ook wel de baby-Benz genoemd werd en waarvan de verkopen amper bij te houden waren. Zo’n populaire auto moest natuurlijk in het gamma blijven: de 190 werd later opgevolgd door de C-klasse – onder de E-klasse.

Misschien is het je ook al opgevallen: auto’s groeien alsmaar. De nieuwste C-klasse is bijna dertig centimeter langer, dertien centimeter breder en vijf centimeter hoger dan de 190 van weleer. Zo hard gegroeid dat er inmiddels plek ontstaan is voor een sedan onder de C-klasse, zo dachten ze bij Mercedes-Benz. In 2013 kwamen ze met de CLA – een ‘vierdeurs coupé – en nu is er de A-klasse sedan.

Die zal aanvankelijk leverbaar zijn met een 1,3-liter grote benzinemotor met 163pk en een 1,5-liter diesel met 116pk, allebei motoren die geleend werden bij Renault. De aandrijving zit, net als bij de A-klasse hatchback, op de voorwielen.

Wie meer vermogen wil, die moet een beetje geduld hebben. Later zal er nog een benzine met 224pk komen, een ‘light-AMG’ met 300pk en een A45 AMG met 400pk. Op prijzen is het nog even wachten.

1

Picture 1 of 18

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur