Hier rolt de allerlaatste Viper van de band

1.649

Of hoe de downsizegekte een icoon de nek omdraait.

Vijfentwintig jaar. Zo lang is de Dodge Viper in productie geweest. Vijf generaties volgden elkaar op, met hier en daar wat doorontwikkelingen. De vijfde – en dus laatste – generatie heette eigenlijk zelfs niet meer Dodge, maar wel SRT Viper.

De basis bleef doorheen alle generaties hetzelfde. Een enorme motorkap waaronder een knoert van een V10 huist. In de eerste lichting levert het atmosferische blok ‘slechts’ 500pk, later produceert de 8,4-liter 649pk.

Daarmee is de Viper niet alleen belachelijk snel, maar ook bijzonder listig. Door de jaren heen zijn er heel wat exemplaren een boom-, paal- of andere vroegtijdige dood gestorven.

Zo’n enorme, atmosferische V10 is natuurlijk ook dorstig. Officieel drinkt-ie ongeveer 20 liter per 100 km, maar tel daar in de praktijk nog maar een liter of 10 bij.

Dat laatste is meteen ook de reden dat er na vijfentwintig jaar de stekker uitgetrokken wordt. Tegenwoordig is het al downsizen wat de klok slaat. En dat zou ook de enige optie geweest zijn om aan de alsmaar strenger wordende milieuvoorschriften te voldoen. Maar bij FCA besloot men dat er onder de kap van de Viper echt wel een monster van een blok hoort. Liever dan er een eco-vierpittertje met een turbo of zes in te stoppen, produceerde men op 17 augustus de allerlaatste Viper.

 

En natuurlijk hoort daar ook nog een video van een Viper in actie bij.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur