Hoe corrupt is België?

843

Transparency International stelt voor de 24ste keer haar jaarlijkse corruptie-index voor. De lijst rangschikt 180 landen en gebieden op het vermeende niveau van corruptie in de publieke sector. Hoe goed doet ons belgenlandje het?

Bijna een op de vier mensen wereldwijd moet steekpenningen betalen om toegang tot openbare diensten te verkrijgen. Hoewel sinds 2012 landen als Argentinië, Senegal, Guyana en Ivoorkust hun scores aanzienlijk hebben verbeterd, zijn in zestien landen de scores beduidend verslechterd. Zo pakken Australië, Chili, Malta, Hongarije en Turkije de strijd tegen corruptie veel slechter aan dan voordien.

Denemarken staat bovenaan het lijstje van minst corrupte landen, op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland, Finland en Singapore. Hoewel geen enkel land vrij van corruptie is, zijn dit de landen waar een corruptvrij openbaar bestuur, persvrijheid, burgerlijke vrijheden en onafhankelijke rechtsstelsels zeer goed scoren.

België staat dit jaar op de zeventiende plaats. Ons land doet het iets minder goed dan de afgelopen jaren. Onze noorderburen scoren veel beter en staan dit jaar opnieuw op de achtste plaats. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk scoren beter dan ons landje. Traditioneel scoren Noord-Europese landen beter dan de Oost- en Zuid-Europese landen. Zo staat Italië op de 53ste plaats en Griekenland zelfs op plek 67.

Voor het twaalfde jaar op een rij is Somalië het meest corrupte land van het lijstje. Syrië is de tweede onderaan de lijst, gevolgd door Zuid-Soedan en Jemen. Deze landen krijgen dan ook te maken met een ongebreidelde corruptie, lage persvrijheid en slecht bestuur.

Hieronder kan je op de interactieve kaart ontdekken waar je moet zijn als je weinig corruptie wil tegen komen.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur