Straffer dan in Antwerpen: ’s werelds indrukwekkendste voorgevels (foto’s)

4.335

Een vrouw uit Antwerpen riskeert een boete tussen de 26 en de 400.000 euro en zelfs een gevangenisstraf van achttien dagen tot vijf jaar omdat ze haar voorgevel een kleurrijke make-over gaf. Zij is echter niet de enige die ooit besloot een saaie muur wat op te frissen. En dat het nog veel indrukwekkender kan dan de Antwerpse pladijs, bewijzen volgende muurschilderingen.

In februari vorig jaar sloeg Katleen Linders de handen in elkaar met street art-kunstenaar Joachim Lambrechts om haar voorgevel wat op te fleuren. De buitenmuur van haar woning in de Sint-Elisabethstraat in Antwerpen, welteverstaan. De kunstenaar beschilderde deze met een enorme vis, die de link moest leggen naar de aangrenzende Handelstraat, waar veel viswinkels gevestigd zijn.

De stad Antwerpen vervolgt  de vrouw nu wegens het overtreden van de bouwcode. Op de gelijkvloerse verdieping van hetzelfde gebouw bevindt zich immers een commerciële eetgelegenheid, wat van de muurschildering een voorgevel aan publiciteit maakt. Reclame van dat formaat zou door de bouwcode niet toegestaan worden. De vrouw riskeert daarvoor een fikse boete en zelfs een celstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Om dat aan te vechten, startte Linders een petitie die momenteel al 700 handtekeningen telt.

Katleen Linders is echter niet de enige die dacht dat een beetje street art geen kwaad kan. De kunstvorm is wereldwijd erg populair. Wij zochten even een paar indrukwekkende voorgevels op.

1. New York, VS

Picture 1 of 30

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur