Jeep bouwt het ultieme racemonster (foto’s)

509

’Terreinwagen’ is tegenwoordig een zeer ruim begrip. De capaciteiten van moderne 4×4’s worden niet meer tentoongespreid op de onverharde weg, maar wel op het circuit.

Er was een tijd dat terreinwagens – met de oer-Jeep op kop – ontwikkeld werden op het terrein. Dat is ook waar ze voor moesten dienen: om door berg en dal te crossen zonder vast te rijden. In 1970 kwam de Range Rover op de markt. Die trok zich ook aardig uit de slag in ruw terrein, maar was toch opvallend luxueuzer dan de andere terreinwagens uit die tijd.

Anno 2000 kwam BMW met de X5, als zijnde een soort concurrent voor die luxueuze Range Rover. Of misschien ook niet helemaal: die X5 werd namelijk op de rijbaan ontwikkeld. Een dynamisch weggedrag en scherp sturen waren prioriteiten, niet wat de wagen in het terrein kon verwezenlijken. Straffer nog: wie zijn X5 in de gracht parkeerde, kon nadien beter iemand met een ‘echte’ 4×4 bellen om ‘m er weer uit te trekken. Toch werd de wagen zo’n succes dat de concurrentie al snel volgde én er zelfs een nieuwe term voor uitgevonden werd: de SUV. Tegenwoordig strijden merken als BMW, Mercedes, Audi en Porsche om de titel ‘snelste SUV’ en recent kwam ook Alfa Romeo daar nog bij, met de Stelvio QV.

Maar… het is nu net de ‘oer-Jeep’ die met de titel ‘snelste SUV’ aan de haal gaat. De Grand Cherokee Trackhawk heeft een 6,2-liter grote V8 onder de kap, die dankzij een knoert van een supercharger maar liefst 717 pk richting de vier wielen stuurt. Een sprint van 0 naar 100 is geklaard in 3,5 seconden, de topsnelheid is maar liefst 289 km/u. En dat is genoeg om momenteel de strafste in de SUV-klasse te zijn. (SL)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur