Kim Jong-un na bezoek aan Zuid-Korea: “Ik schaam me voor de toestand in Noord-Korea”

160

De Grote Leider heeft vandaag Zuid-Korea bezocht: dat is historisch. Maar het bezoek heeft Kim Jong-un wel iets doen inzien…

Begin vorige eeuw was het schiereiland Korea geannexeerd door Japan. Na de Tweede Wereldoorlog moest Japan Korea afgeven. Het noorden kwam onder Sovjet-bewind, de Amerikanen zwaaiden de plak in het zuiden. Noord werd zo een communistische staat, het zuiden een kapitalistische staat waar de economie ging floreren. Na de val van de Berlijnse Muur – en daarbij het Europese communisme – zonderde Noord-Korea zich af van de rest van de wereld.

Enkele maanden geleden dreigde Kim Jong-un er nog mee Zuid-Korea, Amerika en weten wij veel wat nog allemaal van de kaart te geven, maar vandaag trok hij de Zuid-Koreaanse grens over om daar met president Moon Jae-in vredesgesprekken te voeren.

De twee konden het nog goed met elkaar vinden ook en de Zuid-Koreaanse president is vastbesloten om weldra Noord-Korea te bezoeken. Maar volgns Moons woordvoeder maakt de Grote Leider zich daar zorgen over, zo vertelde hij aan Al Jazeera.

“Ik schaam me over de toestand in Noord-Korea”, zou Kim Jong-un gezegd hebben. “Ons vervoer trekt op niks. Jullie hebben de hypermoderne KTX-kogeltrein, maar zoiets hebben we niet in Noord-Korea. Als je komt, laat je jezelf misschien beter vliegen, want onze wegen zijn ook al niet wat ze zouden moeten zijn.”

President Moon Jae-in zou daarop geantwoord hebben dat het Noord-Koreaanse volk baat zou hebben bij betere treinen, zodra het allemaal peis en vree is tussen noord en zuid en de treinnetwerken doorgetrokken worden.

Het Noord-Koreaanse volk zal allicht niet ingelicht worden over de ontboezemingen van hun Grote Leider: zij zijn er – ‘dankzij’ de isolatie – nog steeds van overtuigd dat zij in het meest ontwikkelde en plezantste land ter wereld wonen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur