Kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen?

867

Natuurlijk ben je ook dit weekend weer gezellig samen met je drinkebroers op stap geweest. Waren de dames tijdens het drankfestijn sneller beneveld dan de mannen, of hebben ze iedereen onder de tafel gedronken? Kortom, klopt het dat vrouwen slechter met alcohol overweg kunnen dan mannen? We zoeken het even uit.

Onderzoekers zeggen dat vrouwen over het algemeen sneller dronken worden dan mannen. Vrouwen raken over het algemeen van dezelfde hoeveelheid alcohol 20 tot 30 procent sterker onder invloed dan mannen. Maar hoe komt dit?

Er zijn verschillende oorzaken die dit in de hand werken. Zo hebben vrouwen minder lichaamsvocht dan mannen. Omdat alcohol zich over het bloed verdeelt, bereikt een vrouw bij een zelfde glas alcohol een hoger promillage. Hun kleinere lever zorgt er dan weer voor dat de alcohol langzamer wordt afgebroken.

Ook breken vrouwen minder alcohol af in hun maag, waardoor er meer alcohol in de bloedstroom terechtkomt. Maar ook de geslachtshormoonspiegels hebben een invloed op de alcoholconcentratie in het bloed. De snelste afbraak van alcohol ligt op de dag vlak voor de menstruatie. Ze kunnen dan het best tegen een stevig nachtje stappen met de nodige alcohol. Zelf kennen we wel enkele Kempische dames die met alle gemak menig man onder tafel drinken.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur