Land Of Love: “Een plaats waar muziek en liefde de bovenhand hebben”

1.210

Op 26 augustus vindt in Torhout voor de eerste keer het dancefestival Land Of Love plaats. Hoewel, dance? Er is zowaar ook een rocktent. “Heeft met onze haast iconische locatie te maken”, klinkt het bij medeorganisator Frederick Muys. “Het is dezelfde weide die jarenlang gebruikt werd voor Rock Torhout.”

Waarom kozen jullie precies voor die weide?
Frederick Muys: “We hebben heel wat weides bezocht, maar je moet er één vinden die zowel droog is als beschikbaar én bovendien uitbreidingsmogelijkheden heeft. Da’s niet gemakkelijk, maar de vroegere weide van Rock Torhout heeft dat allemaal. Ze is één van de hoogst gelegen weides in Torhout, er zijn heel wat uitbreidingsmogelijkheden én de omwonenden zijn enthousiast. Velen hebben zich spontaan aangeboden om te komen helpen tijdens de opbouw. Uit nostalgie voor Rock Torhout.”

Festivalverleden

Het landelijke Torhout lijkt wel een echte festivalgemeente.
Muys: “Torhout heeft een rijk festivalverleden met Rock Torhout/Werchter dat ik daarnet aanhaalde. Maar we hebben ook andere evenementen gehad zoals House Torhout, House Clubbing of Masters @ Rock. Na jaren zelf kleine evenementen georganiseerd te hebben, wilden we een grotere uitdaging en Torhout opnieuw op de festivalkaart plaatsen.”

En Land Of Love was geboren. Hoe is de naam precies ontstaan?
Muys: “We zochten een naam met een makkelijke afkorting. Na wat proberen kwamen we plots bij ‘LOL’ terecht en enkele minuten later was Land of Love geboren. De naam vat zo’n beetje het hele concept samen: het is een nieuwe plaats waar muziek en liefde de bovenhand hebben. Omdat we muziek voor iedereen willen, zijn we meteen voor vijf muziekstijlen op vijf verschillende podia gegaan.”

Daar komen de vrouwen!

Ook opmerkelijk: jullie zetten op elke stage één vrouwelijke dj.
Muys: “Het dj-wereldje bestaat vooral uit mannen, maar er zijn ook vrouwen met dj-talent. Waarom dan geen vrouwelijke dj inplannen op elk podium? Dat idee hebben we – niet toevallig – bekendgemaakt op wereldvrouwendag.”

We zijn helemaal mee. Wie van de dames kunnen we zoal verwachten?
Muys: “Jelle van Dael! Die zullen jullie bij P-Magazine uiteraard wel kennen. Ze zal tonen dat ze nog veel meer kan dan poseren en zingen. Maar ook Mandy komt, een harstyle-dj die potten breekt op grote festivals in het genre. Trixy dan weer is een technotalent dat zomaar even de Gentse Decadance tot haar residencies mag rekenen. Er is ook Lisa Nova, een van de weinige vrouwelijke dj’s die ook haar klassiekers uit de jaren 90 kent. Als laatste hebben we Linde Merckpoel, die met kompaan Johnny DC een onvervalste fuif zal organiseren op de Rock-stage.”

Beleving centraal

Waarom ook zo’n rockstage? Da’s toch apart voor een festival dat zich in de eerste plaats focust op elektronische muziek?
Muys: “Dat heeft met onze iconische locatie en het rijke rockverleden van Torhout te maken. Maar we merken ook dat heel veel festivals zich focussen op slechts één soort muziek. Wij willen die traditie doorbreken. Voor ieder wat wils, zeggen wij. Voor dit eerste jaar rekenen we op dj’s als Goe vur in den Otto en Dirk Stoops. Maar we sluiten niet uit dat er een volwaardige rock-stage volgt met live bands in een volgende editie.”

Zijn er nog zaken die jullie festival anders maken dan de andere?
Muys: “We investeren heel wat in aankleding en beleving. We zijn er ons van bewust dat kleine festivals als paddestoelen uit de grond schieten en dat het ene al wat kwalitatiever is aangekleed dan het andere. Maar wij willen ons als beginnend ‘klein’ festival toch meteen profileren als een event waar beleving centraal staat.  Zo is de locatie lang geheim gehouden en hebben we die aangekondigd met een knappe drone-movie. Maar er is ook al een flashmob geweest op de markt van Torhout. Bovendien hebben we nog enkele leuke dingen op de dag van het gebeuren zelf.”

Land Of Love vindt plaats op 26 augustus in Torhout van 14.00u tot 02.00u.
  

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur