Laurie Holden (The Walking Dead): “Ik hou er echt van om vuil en vies te zijn”

3.840

Vanaf deze week start seizoen 8 van The Walking Dead. Hoe kunnen we ons beter voorbereiden op de apocalyps der levende doden dan even diep in de ogen van de ravissante Laurie Holden te kijken. En haar uiteraard ook nog enkele vragen te stellen. U kent haar als Michonne’s onbevreesde boezemvriendin Andrea Harrison uit de The Walking Dead-serie. De charmante dame weet als geen ander hoe ze met wat versleten werktuig doorheen de rottende lijven van de walkers moet kappen.

Photo Credit: Frank Ockenfels/AMC

In de reeks werden al 2.385 walkers afgemaakt, en Laurie Holden heeft daar een mooi aandeel in. Maar ze heeft nog meer op haar kerfstok. U kon de blondine ook al aan het werk zien als Syndicate-agente Marita Covarrubias in X-Files (1996-2002), Debbie McIlvane in Fantastic Four (2005), de doortastende politievrouw Cybil Bennett in de Silent Hill-film (2006), Amanda Dunfrey in Stephen King’s The Mist (2007), Adele in Dumb and Dumber Too (2014) en als Renee in The Americans (2017).

Hadden jullie een vermoeden dat The Walking Dead zo’n immens succes zou worden toen jullie begonnen aan het eerste seizoen?
LAURIE HOLDEN: “Niemand kon dat toen vermoeden. We gingen ervan uit dat er een specifieke doelgroep die geniet van monsterverhalen naar de serie zou kijken. De comic van Robert Kirkman was al populair bij het strippubliek. Wat natuurlijk ook hielp, was dat er enkele belangrijke mensen aan de serie meewerkten. Ook niet onbelangrijk is dat AMC (Amerikaanse televisiezender van onder andere Mad Men en Breaking Bad; red.) de reeks zou gaan uitzenden. Maar toch deed niets ons vermoeden dat het mainstream publiek zo van de serie zou gaan houden. Het werd direct een succes en niet enkel in Amerika, het heeft ook vrij snel zijn weg gevonden naar het internationale publiek. Het was voor iedereen een leuke verrassing dat het zo snel liep.”

De avond voor de opnames kwam ik pas te weten dat mijn personage zou sterven! Dat was verschrikkelijk en wreed. 

De serie begon in 2010 met slechts zes afleveringen…
HOLDEN: “Ja, dat klopt. Ze hadden er niet veel vertrouwen in. (lacht) Maar toen de eerste kijkcijfers binnenkwamen en het internet ontplofte, was het wel duidelijk. Zes afleveringen volstaan niet. The rest is history!”

Heb je eerst de strips gelezen om je personage Andrea Harrison beter te leren kennen?
HOLDEN: “Ik heb ze inderdaad gelezen voor ik aan de reeks begon. Het was een ideale manier om de wereld waar The Walking Dead zich in afspeelt te leren kennen. Ik heb het personage daarentegen vooral gebaseerd op wat ik te weten kwam in het script van de serie. Na een tijdje ben ik wel gestopt met het lezen van de strips omdat ik me niet te hard aan de strip wou hechten. Zoals je wel weet, volgt de tv-serie niet volledig de verhaallijn van de strip.”

In het derde seizoen sterft je personage Andrea. Wanneer wist je dat dit zou gebeuren?
HOLDEN: “De avond voor de opnames pas! Dat was verschrikkelijk en wreed. In de strips gebeurt dit totaal niet, dus het was een totale verrassing voor iedereen. Ze hadden beter de strip gevolgd (lacht). Het is nu al een tijdje geleden en nog steeds zijn er mensen die er boos om worden. Elke dag komt er me wel iemand vertellen dat ze niet begrijpen dat ik gestorven ben. De fans van de reeks spreken me er nog steeds over aan en worden er heel emotioneel van. Het is natuurlijk mooi dat ze het zich zo aantrekken en ze zich zo hard bij de reeks en personages betrokken voelen. Het is in ieder geval beter dan dat ze me elke dag zouden komen zeggen: ‘ik ben blij dat je dood bent’.” (lacht)

Je bent duidelijk nog steeds zeer geliefd.
HOLDEN: “Ik heb de beste fans van de hele wereld. En ze houden ervan om me knuffels te geven. Hey, hugs are for free!

In de reeks zelf valt nooit het woord ‘zombies’. Weet je waarom de makers dit woord zo schuwen?
HOLDEN: “Ik denk dat ze het een unieke stempel willen geven. Er zijn al veel zombiefilms en -reeksen gemaakt en ze willen het anders aanpakken. Het zijn natuurlijk zombies maar toch willen ze het anders benoemen zodat het specialer klinkt en niet direct in een bepaald hokje wordt gestoken. En dat heeft ook gewerkt, het staat volledig op zich.”

Ik heb The Walking Dead eigenlijk nooit echt gevolgd.

Is het eigenlijk aangenaam om steeds tussen bloederige en aftakelende wezens te moeten werken?
HOLDEN: “Dat was juist het beste stuk van de opnames. Ik hou er echt van om vuil en vies te zijn. Van onder tot boven vol bloed hangen, I love it. Ik stond constant vol met blauwe plekken. Het waren geen gemakkelijke opnames maar ik mis het wel. Het was hard werken en ik heb er veel verwondingen aan overgehouden. Zo heb ik mijn ribben gekneusd en ledematen ontwricht. Als je dan met pijn ‘s avonds in bed ligt, weet je dat het een goede opnamedag was. (lacht) We vergeleken ook steeds onze ‘oorlogswonden’ met elkaar. Als je niet gewond raakte tijdens de opnames was je eigenlijk niet goed bezig.”   

Als ik het goed begrijp, maakten jullie geen gebruik van stuntmensen?
HOLDEN: “Nooit! Inderdaad, alles wat je ziet op het scherm deden we zelf. Eigenlijk mag ik dat niet zeggen, want ooit is er iemand in mijn plaats van een hoge muur gesprongen. Maar al de rest heb ik allemaal zelf gedaan. De meeste acteurs in de reeks doen hun eigen stunts. Iedereen die er aan meewerkt, gaat er echt voor en wil zoveel mogelijk zelf doen. Alles voor de serie en de adrenaline.”

Volg je de serie nog steeds op televisie?
HOLDEN: “I’m dead! (lacht) Nee, heel af en toe kijk ik nog wel eens om mijn ‘vrienden’ aan het werk te zien. Toen ik zelf nog in de reeks zat, keek ik er zelf ook niet echt naar, dus ik heb het nooit echt gevolgd. Ik weet wel wie er gaat sterven omdat ik nog steeds veel contact met hen heb. Je moet weten dat het heel hard is als je de serie moet verlaten. Iedereen blijft daarom steeds met elkaar contact houden in een soort van geheim bondgenootschap. We vertellen dan over wat er nog allemaal te gebeuren staat in de reeks en daarna spreken we er niet meer over. Met niemand, ook niet met jullie dus. (lacht) Maar de groep staat altijd klaar om iemand op te vangen als ze te horen hebben gekregen dat ze gaan sterven. We houden dan een death dinner om de pijn wat te verzachten.”

Ik denk dat ik nu pas echt klaar ben om me terug volledig te geven aan een nieuw project.

Je speelde ook mee in The X-Files, Fantastic Four, The Mist,… We zouden durven vermoeden dat je sci-fi- en horrorfan bent?HOLDEN: “Eigenlijk geniet ik daar wel van, ja. Het zijn vooral de interessante verhalen en ideeën die me aanspreken. Krachtige verhalen die over leven en dood gaan. De adrenaline die daar bij komt zien, trekt me aan en windt me op. Ik heb echt genoten van de zombiefilm 28 days later en ookWorld War Z was heel cool, maar het is niet zo dat ik vóór The Walking Dead alles van zombies wist. Ik vind vooral de moraal die in die verhalen zit zeer fascinerend. Daarom net dat de serie wereldwijd zo populair is geworden. Het gaat niet enkel over zombies. Het is een verhaal over de staat waarin de mensheid zich momenteel bevindt. Wat zou jij doen als het einde van de wereld aanbreekt? Zou jij vechten om mensen die je misschien niet kent te verdedigen?  Hoe zit je in elkaar en waar sta jezelf voor? De serie laat je nadenken over hoe mensen reageren op elkaar in tijden van nood.”

Mogen ze je morgen contacteren voor een nieuwe zombiereeks?
HOLDEN: “Als het van dezelfde makers zou zijn, zou ik geen moment twijfelen. Maar als het iets volledig losstaand van The Walking Dead is, zou ik er niet op ingaan. Alles waar Robert Kirkman (schrijver van The Walking Dead; red.) of Greg Nicotero (regisseur en verantwoordelijk voor special make up effects voor The Walking Dead; red.) bij betrokken zijn, wil ik direct terug aan meewerken. Alles wat ze nu al gemaakt hebben, was van zo’n degelijke hoge kwaliteit. Maar momenteel heb ik geen nieuwe projecten in het genre. Ik focus me even op andere dingen. Na de serie heb ik aan een komedie meegewerkt (Dumb and Dumber Too; red.) omdat het totaal iets anders was. Daarna volgden er nog enkele tv-series, maar eigenlijk hoop ik nog iets goeds in het genre te mogen maken. Ik heb echt m’n hart en ziel gegeven voor The Walking Dead. Ik had tijd nodig om m’n batterijen terug op te laden. Ik denk dat ik nu pas echt klaar ben om me terug volledig te geven aan een nieuw project.”

Hopelijk zien we je dan binnenkort terug vol bloed en blauwe plekken. Maar nu nog even enkele free hugs!

Interview: Bert Pichal en Yves Peeters

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur