Loes van Delft: “Eén man in mijn leven? Dat zou maar een saaie boel zijn!”

4.571

De 27-jarige Nederlandse Loes van Delft is niet alleen een ontzettend mooie vrouw, ze maakt ook nog eens knappe kunst. Daarnaast geniet ze ook met volle teugen van het leven. Kortom: een vrouw naar ons hart waarmee we wel eens een keertje moésten praten.

Wat heb je gestudeerd?
LOES VAN DELFT: “Ik ging eerst naar een montessorischool, waar mijn creatieve kant naar boven kwam. Ik schreef er veel verhaaltjes waar ik tekeningetjes bij maakte. Later ging ik naar de Sint Lucas Art Academy. Wonder boven wonder slaagde ik hier. Ik kwam er in aanraking met verschillende technieken en kunststromingen en ik ontdekte er al snel waar mijn toekomst zou liggen.”

Dacht je als kleine meid al: “Ik ga later kunstenares worden”?
VAN DELFT: “Eigenlijk wist ik al heel vroeg dat het mijn ambitie was om schilderijen te maken. Telkens ik ergens op bezoek was, maakten de schilderijen die er hingen de meeste indruk op mij. Mijn vader nam me weleens mee naar een museum en daar dacht ik: ‘Dat wil ik ook, iets maken dat mensen mooi vinden en waar mensen blij van worden. Iets creëren dat de wereld een beetje mooier en vrolijker maakt’. Dat wilde ik, en niets anders.”

Waar komt jouw talent eigenlijk vandaan? Kom je uit een creatieve familie?
VAN DELFT: “Ik denk dat iedereen talent heeft. De ene is goed in sport, de andere kan mooi zingen. Zo heeft iedereen zijn eigen talent dat, als je dat koestert, kan uitgroeien tot iets bijzonders.”

Een terugkerend iets in jouw werk is de muisachtige figuur die je Pjipje noemt. Waar komt dat vandaan? Stond je op een dag op en dacht je: ‘Nu ga ik eens een figuur creëren die Pjipje heet’?
VAN DELFT: “Zoals ik daarnet al zei, maakte ik als kleine meid tekeningetjes bij de verhaaltjes die ik schreef. Meestal gingen die over mijn kat. Die krabbeltjes hebben tot een character geleid dat ik Pjipje noemde. Het is een zelfbedacht poppetje dat heel herkenbaar is vanwege zijn ene grote oog en dikke wenkbrauwen. Verder werk ik met veel zachte contourlijnen en gebruik ik veel kleuren.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
VAN DELFT: “Als ik lekker in mijn vel zit en geen stress heb en ik niet gepusht word, dan komt de inspiratie vanzelf. Ik begin een schilderij met een schets en dan ga ik er een weekje mee aan de gang vooraleer ik er helemaal tevreden over ben. Ik werk met veel lagen over elkaar, wat tijdrovend is, maar de kleuren wel ten goede komt. Een gezellig muziekje en mijn kat erbij in mijn atelier: meer inspiratie heb ik dan niet nodig.”

Werk je vooral overdag of ‘s nachts?
VAN DELFT: “Ik ben niet echt een vroege vogel. Maar als het moet, als ik deadlines heb, dan werk ik van ‘s morgens vroeg tot een stuk in de nacht. Ik heb momenteel veel opdrachten. Er is zelfs een wachttijd van een half jaar.”

Toen je ons je adres gaf, schrokken we een beetje omdat je in een klein dorpje bleek te wonen. Misschien ligt het aan ons, maar we verwachtten dat zo’n grote kunstenares als jij in een bruisende stad zou wonen. Is dat een bewuste keuze?
VAN DELFT: “Ik hoop dat het je niet zal verbazen, maar ook in een klein dorp gebeuren leuke dingen. Ik ben hier geboren en woon dus al 27 jaar in hetzelfde huis. Ik heb hier ook mijn atelier. Dat is gewoon praktisch. Bovendien word ik in het rustige Drunen ook niet afgeleid door het bruisende nachtleven. Ik kan me helemaal concentreren op mijn werk. Maar af en toe ga ik wel eens lekker feesten. Bijvoorbeeld in Barcelona, waar ik een hele mooie galerie heb die mij vertegenwoordigt. In zo’n grote stad is het iedere avond feest en dan ben ik blij als ik na een paar dagen weer naar het rustige Drunen kan.”

Jouw kunst valt over de hele wereld te bewonderen. Hoe ben je erin geslaagd om op je zevenentwintigste al een wereldberoemde kunstenares te zijn?
VAN DELFT: “Vanaf dag één wist ik: het is niet alleen in Drunen te doen, ik wil een groter publiek bereiken. Dat heb ik gedaan door gebruik te maken van social media. Ik heb Facebook en Instagram hier erg bij betrokken. Bijna elk schilderij en alles wat ik maak, fotografeer en post ik op de verschillende media. Je kunt wel veel schilderen, maar als niemand het ziet… Voor mij is het belangrijk om feedback te krijgen. Een werk dat ik post kan zomaar gezien worden in Zuid-Afrika, Mexico of het Verre Oosten. In al die uithoeken van de wereld hebben mijn schilderijen een nieuwe thuis gevonden. Thanks to the internet!

Dit is een hele nieuwe manier van opereren. Mocht je vroeger bij een hele goede galerie zitten die je vertegenwoordigde, bepaal je nu zelf je bereik. Waar dan ook ter wereld. Geïnteresseerde kunstliefhebbers contacteren mij ook via social media en zodoende is de rol van kunstgaleries toch wat minder belangrijk. Maar ik heb wel het geluk dat mijn werk is opgepikt door Cobra Art Company, waarmee ik onlangs een heel mooie show in Amsterdam mocht openen. Hopelijk gaan we samen ook nog een mooie toekomst tegemoet.”

Het gros van je werk oogt stoer, maar heeft tegelijk ook een soort van vrouwelijkheid. Doe je dat bewust, of is dat toevallig?
VAN DELFT: “Nou, toevallig bén ik een vrouw. De onderwerpen en het kleurgebruik zijn gewoon typisch. Het is een herkenbare stijl, waarbij ik niet specifiek mannelijke of vrouwelijke elementen inbouw. Het schijnt echter wel bijzonder te zijn dat een meisje in de ‘mannen’-kunstwereld een plaatsje heeft veroverd.”

Heb je buiten prachtwerken creëren ook nog andere hobby’s?
VAN DELFT: “Ik paint veel en dat vind ik niet echt werken. Dat is mijn hobby. Ik weet waar ik het voor doe en krijg veel instant waardering. Verder ben ik niet vies van een feestje. En dat is mega ontspanning voor mij.”

Drink je weleens een glaasje teveel tijdens dat stappen?
VAN DELFT: “Een glaasje is nooit teveel. Ik hou wel van bubbels. En een wijntje. En een biertje. Of een cocktail. Eigenlijk lust ik alles. En geloof me: als ik aan het feesten ben, gebeuren toch wel vaak gekke dingen. Ik ontmoet dan ook de meest interessante mensen.”

Moet zo’n prachtige meid als jij niet de mannen van zich afslaan?
VAN DELFT: “Neen, ik sla de mannen niet van mij af. Dat doen mijn vader en mijn zusje.”

Is er iemand in jouw leven?
VAN DELFT: “Als er één iemand zou zijn, zou het ook maar een saaie boel zijn. Ik ga regelmatig stappen maar dan wel met een mooiboy. Zo heb ik er eentje zitten in Amsterdam, in Barcelona, … Tja, waar eigenlijk niet?”

Waar kunnen we – uitgezonderd op social media dan – jouw kunstwerken zoal bewonderen?
VAN DELFT: “Momenteel heb ik een heel mooie expositie in de Cobra Art Gallery in de Van Baerlestraat in Amsterdam. En ook in hun galerie in de Withstraat in Rotterdam. Hier zijn niet alleen schilderijen te zien, maar ook skateboards en mijn beschilderde jackets. Deze duurt nog tot 22 mei en is zeker een bezoekje waard!”

“Ook heb ik op dit moment een tentoonstelling in Taiwan. In het World Trade Centre is daar een heel grote kunstmanifestatie. Het is nu voor de derde keer dat ik daar mee mag doen, maar voor het eerst vlieg ik er weldra zelf heen. In september is er in Parijs een grote show: Maison et Objet, waar Cobra Art mij permanent gaat vertegenwoordigen. Hier zal ook voor het eerst een Pjipje-beeld te zien zijn.”

Onder vindt u foto’s van Loes van Delft en haar kunst.

1

Picture 1 of 22

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur