Mannen wachten best niet te lang voor ze aan kinderen beginnen

625

Het zijn meestal vrouwen die de biologische klok horen tikken. Ze raken in paniek eenmaal ze de leeftijd van dertig zijn gepasseerd en nog geen moeder zijn. Maar nieuw onderzoek toont aan dat ook mannen best niet te lang wachten als ze zich willen voortplanten.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Maturitas, zouden mannen moeten overwegen hun sperma in te laten invriezen als ze de “gevorderde vaderlijke leeftijd” bereiken van vijfendertig jaar. Mannen ouder dan vijfendertig jaar ondervinden namelijk last van verminderde vruchtbaarheid. Bovendien hebben baby’s van oudere vaders ook een hoger risico op een aantal aandoeningen. Een aangeboren hartaandoening of een laag geboortegewicht behoren tot de risico’s. De studie toonde ook aan dat sommige van deze kinderen meer kans hadden om bepaalde kankers en cognitieve stoornissen te ontwikkelen, zoals autisme .

De studie baseert zich op onderzoeken van de afgelopen veertig jaar. De researchers onderzochten de effecten die de vaderlijke leeftijd had op de vruchtbaarheid, zwangerschap en gezondheid van kinderen. Gloria Bachmann, directeur van het Women’s Health Institute aan de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School zegt: “Hoewel algemeen wordt aangenomen dat fysiologische veranderingen bij vrouwen na vijfendertig jaar invloed kunnen hebben op de gezondheid van het kind, beseffen de meeste mannen niet dat hun hoge leeftijd ook een vergelijkbare impact kan hebben. “De oorzaak is te zoeken bij de vermindering van de spermakwaliteit, maar ook natuurlijke achteruitgang in het testosteronniveau.”

Zo zouden volgens de studies één op 141 baby’s met vaders onder de vijfentwintig jaar en een op zevenenveertig met vaders ouder dan vijftig jaar de diagnose schizofrenie krijgen. De juiste reden hiervoor is nog niet duidelijk. Ook hebben sommige studies aangetoond dat het risico op autisme begint te stijgen als de vader ouder dan dertig is. “Mannen die van plan zijn hun vaderschap uit te stellen kunnen best hun sperma bij een spermabank laten bewaren vóór hun vijfendertigste verjaardag, om de kans op gezondheidscomplicaties verderop te verkleinen” volgens Bachmann.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur