Meest politiek incorrecte afbeelding van Kerstman ooit dateert uit 1937 (foto)

841

Lucky Strike is een Amerikaans sigarettenmerk dat geïntroduceerd werd in 1871.

Er bestaat een mythe dat in de tijd dat marihuana nog legaal was, er in elk pakje een Lucky Strike zat: een pretsigaret met wiet. Deze mythe is echter nooit bevestigd. Volgens anderen had het meer te maken heeft met de context waarin de sigaret werd geboren: ten tijde van de Gold Rush. Als je als goudzoeker een rijke ader vond, dan had je een Lucky Strike.

Wat het ook moge zijn, hun sigaret en die van andere merken is het meest gepromote product ooit. Vindingrijke reclames die miljoenen mensen in de verleiding brachten, beloofden een gezonder en gelukkiger leven. Producenten beweerden zelfs dat de kankerstokjes goed voor je waren. Posters uit de jaren dertig noemde Lucky Strike zelfs mild voor de keel doordat de tabak werd geroosterd – een bewering die steun kreeg van 20.679 artsen. 15.000 onder hen kregen nog eens drie jaar lang gratis sigaretten, waarna hen werd gevraagd of ze van Luckies minder moesten hoesten dan van andere merken.

Terwijl het vermoeden rees dat roken schadelijk was, bleef de tabaksindustrie erbij dat het juist gezond was. Door te roken had je minder trek in zoetigheid en kreeg je bovendien meer energie. Ze gingen zover om hun product te promoten dat ze vele heilige huisjes omver schopten, zelfs tot aan de Noordpool.

Want mocht je vandaag onderstaande reclameposter uitbrengen, zou je meteen op de stoute lijst gezet worden van vele gezondheidsinstellingen en de toorn van bezorgde moeders zou ongezien zijn. Maar in 1937 was het geen probleem om te tonen dat tijdens de kerstperiode het niet enkel de schoorsteen was waar rook uitkwam.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur