Met een Rubik’s Kubus bestaande uit 1947 blokjes ben je even zoet (video)

204

Onderzoekers van een universiteit in Boston hebben onlangs met de hulp van een supercomputer aangetoond dat een Rubik-kubus altijd in slechts zesentwintig stappen opgelost kan worden.

Omdat een standaard 3x3x3 Rubik-kubus miljarden verschillende toestanden kent, zou het zelfs voor een supercomputer ondoenbaar zijn om alle mogelijke combinaties helemaal uit te rekenen. De onderzoekers waren daarom uitgegaan van 15.000 toestanden waarvan bekend is dat ze in een paar stappen opgelost kunnen worden. Door vervolgens van elke mogelijke toestand te berekenen hoe een van deze 15.000 varianten verkregen kan worden, kon heel wat tijd bespaard worden. Op deze manier becijferden de ‘kubisten’ dat heel veel Kubik-configuraties in zesentwintig stappen tot een oplossing gebracht konden worden.

Maar om volgende Rubik’s Kubus op te lossen in zesentwintig stappen moet je wel een hele krak zijn. Maak kennis met de YuXin Huang Long, een 17x17x17 kubus met maar liefst 1947 kleine kubussen. Het is ’s werelds grootste commerciële Rubik’s Kubus en kost maar liefst 700 euro. 

Ideaal geschenk voor zij die een paar decennia eventjes niets te doen hebben. Niettemin bestaan er puzzelgenieën die erin slagen deze mastodont op te lossen in slechts een paar uur tijd. Neem maar eens een kijkje.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur