Nieuwe aanwijzingen: “Amerikanen lieten vlucht MH370 verdwijnen”

3.040

In oktober 2018 dachten Franse speurders een mysterieuze derde partij ontdekt te hebben die over cruciale informatie over de verdwenen vlucht zou kunnen beschikken. In hun zoektocht naar deze identiteit werden de onderzoekers echter niet gesteund door de VS. Nu denkt een Britse wiskundige meer bewijs te hebben gevonden dat door de VS achtergehouden wordt.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar in de buurt van het Thaise eiland Phuket, samen met de 239 passagiers aan boord. Ondanks verschillende grote opsporingsacties werd het wrak nooit teruggevonden. De zaak werd afgesloten wegens ‘niet op te lossen’, maar verschillende instanties blijven in de ban van de mysterieuze verdwijning.

Hoewel er nog niemand in geslaagd is overblijfselen van het vliegtuig terug te vinden, werden er wel enkele gaten in het dossier ontdekt. Vorig jaar nog wisten enkele Franse onderzoekers een ‘derde partij’ te identificeren, die weleens over informatie over de route van het vliegtuig zou kunnen beschikken. Zij spraken over Inmarsat-gegevens, die ofwel verkeerd, ofwel gehackt zouden zijn. Volgens de Fransen heeft er dus iemand meegeholpen aan de verdwijning van de vlucht. Maar het stuk dat zijn of haar betrokkenheid zou kunnen aantonen, is uit het dossier verdwenen. De Verenigde Staten leken niet bereid te zijn om dit gat in het dossier te helpen verklaren.

Brits wiskundige en professor aan de Universiteit van Cardiff, Dr Usama Kadri, denkt nu twee mogelijke locaties te hebben gevonden waar de MH370 neergestort zou kunnen zijn. Deze locaties zou hij berekend hebben op basis van onderwater geluidsgolven die geproduceerd werden door de impact van de crash. Op het moment waarop het vliegtuig in de Indische Oceaan gestort zou zijn, waren er drie onderwatermicrofoons actief, die deze geluidsgolven opgevangen hebben. Zo bepaalde de professor een punt dichtbij Madagaskar en een punt noordelijker in de Indische Oceaan, dan waar onderzoekers tot hiertoe gezocht hebben. 

Van één van deze microfoons, de HA08s, ontbreekt er echter 25 minuten opnamemateriaal. De data van deze microfoon bevindt zich nu in de Amerikaanse luchtmachtbasis Diego Garcia, op de Chagoseilanden in de Indische Oceaan. Niemand lijkt te kunnen uitleggen waarom de geluidsfragmenten verdwenen zijn en hoe dat is kunnen gebeuren.

Dr Kadri blijft voorzichtig en zegt dat zijn berekeningen aan verdere analyse onderworpen moeten worden. Over de verdwenen data spreekt hij zich niet uit. Zijn bevindingen en deze van de Franse speurders zijn echter niet de enige aanwijzingen die naar betrokkenheid van de VS wijzen. Marc Dugain, een Franse ex-directeur van een luchtvaartmaatschappij, beschuldigt Amerikaanse militairen ervan het vliegtuig neer te hebben gehaald uit angst dat het gekaapt was. In het boek Flight MH370 – The Mystery wordt ook gesuggereerd dat de MH370 uit de lucht geschoten werd door Amerikaans-Thaise gevechtsvliegtuigen tijdens een militaire oefening.

Maar er bestaan wel meer wilde theorieën rond de verdwijning van het vliegtuig. De meesten geloven dat de piloot, Zaharie Amhad Shah, de MH370 opzettelijk liet crashen en over de juiste kennis beschikte om het vliegtuig van de radar te doen verdwijnen.

Wat wij hier vooral uit concluderen, is dat het mysterie rond de verdwijning van de vlucht alleen maar groter is geworden. Lees ook: De meest mysterieuze verdwijningen ooit.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur