Nieuwe BMW 1-serie: nog nooit zo vernieuwend (foto’s)

3.878

In alle opzichten anders dan de voorganger.

Het eerste wat opvalt aan de foto’s: de 1-serie heeft een korte neus gekregen. Daar is een reden voor die puristen doet huiveren: de motor ligt niet langer in lengerichting achter de vooras, omdat die voortaan de voorwielen aandrijft. Dat heeft echter een ander groot voordeel: de interieurruimte ging erop vooruit.

De nieuwe 1, die voortaan enkel als vijfdeurs te krijgen is, is bij introductie verkrijgbaar met twee benzine- en drie dieselversies. 116D, 118d, 120d, 118i en M135i xDrive. Die laatste is de snelste jongen van de klas en krijgt vierwielaandrijving. Nog slecht nieuws voor puristen: M135i betekent niet langer een zespitter, maar wel een viercilinder die 306pk produceert. Die zal in de snelste versie de 0 – 100 km/u doen in 4,7 seconden. Sperdifferentieel is standaard op deze snelle jongen.

Binnenin is er, zoals gezegd meer plek voor de achterste passagiers. Die hebben meer hoofd- en meer beenruimte. De kofferruimte groeide van 360 naar 380 liter. Wie de achterbanken platgooit, beschikt zelfs over 1.200 liter bagageruimte.

Het interieur is verder geheel volgens BMW’s nieuwe huisstijl. Dat wil zeggen: niet langer analoge meters, maar een volledig digitaal dashboard.

Enthousiast geworden? Wie er eentje wil, zal nog heel even moeten wachten. Live kan je de nieuwe 1-serie voor het eerst bewonderen tijdens #NEXTGen, een event dat BMW zelf organiseert en plaatsvindt van 25 tot 27 juni, bij BMW Welt in München. Daarna zullen ook de prijzen bekendgemaakt worden.

Het besluit? De enige achterwielaangedreven hatchback die (nog) bestond, heeft moeten wijken voor een voorwielaandrijver. Er is vanaf nu ook geen enkele hatchback meer met een dikke zes-in-lijn in het vooronder. Da’s enerzijds hartstikke spijtig. Maar anderzijds weten we al dat BMW – met de MINI – heel erg leuk sturende auto’s met voorwielaandrijving kan maken. Wij zijn alvast benieuwd naar onze eerste proefrit met de nieuwe Einer.

1

Picture 1 of 23

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur