Noorwegen wil tunnel aanleggen voor schepen (video)

509

Onze Scandinavische vrienden komen wel vaker innovatief uit de hoek, maar deze hadden we niet zien aankomen. Noorwegen wil een tunnel boren dwars door een massieve rots. Niet voor koning auto, wel voor commerciële vaartuigen. Ze hebben er wel een goede reden voor.

Het Noorse schiereiland Stad heeft een van de gevaarlijkste kustlijnen in de regio. Het is de plek waar de Noordzee en de Noorse zee elkaar ontmoeten. Dat woelige water kostte de voorbije decennia aan tientallen zeemannen het leven. Het kustagentschap wil nu 265 miljoen euro vrijmaken om een tunnel van een mijl lang dwars door het schiereiland te boren.

Om de grootste cruiseschepen die de kustregio aandoen door te kunnen laten, zal de tunnel zo’n 46 meter hoog en 36 meter breed worden. De werken starten reeds volgend jaar, en zouden tot 4 jaar duren. Het wordt de eerste tunnel voor schepen, en daarom klinkt het misschien lichtjes absurd. De Noorse toeristische dienst is met die unieke attractie in het vooruitzicht natuurlijk wel enthousiast. (BP)

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur