Onderzoek dat psychopaten vaker hun koffie zwart drinken blijkt broodje aap

303

We kunnen weer op beide oren slapen en genieten van een lekkere kop koffie zonder melk en suiker, zonder de onweerstaanbare drang om onze schoonmoeder in stukjes te snijden.

Want een tijdje geleden pakten vele sites en kranten uit met interessante resultaten uit een onderzoek van de Universiteit van Innsbruck. Hieruit bleek dat sadisten en psychopaten koffie vaker zwart drinken. In totaal kregen 953 mensen uit twee verschillende Amerikaanse gemeenschappen een vragenlijst voorgeschoteld. Daarin moesten ze aangeven wat ze graag lustten, maar ook een persoonlijkheidstest invullen. Zij die aantoonden dat ze bitter in het algemeen lekker vonden, scoorden relatief hoger op psychopathie dan de andere deelnemers.

Genoeg bewijs voor vele journalisten om ook koffie tot deze bittere producten mee te rekenen, ondanks dat dit niet vermeld werd in het onderzoek. Daarnaast is het nog maar de vraag of mensen die zeggen van bitter te houden echt meer psychopathisch zijn dan mensen die van zoet houden. De onderzoekers schrijven zelf dat het ook mogelijk is dat het gevonden verschil veroorzaakt werd door stereotypen.

Want de proefkonijnen die de persoonlijkheidstest hadden ingevuld, konden onbewust beïnvloed worden door het stereotype dat iemand die van bitter voedsel houdt ook een ‘bitter’ persoon is en ‘zoet’ met aangename, vrolijke mensen.

Conclusie? De drang naar moorden zal niet toenemen bij het nemen van zwarte koffie. Larie en apekool dus.

Maar voor alle zekerheid: als werkgever kan je maar beter zorgen dat de koffieautomaat goed gevuld is.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur