Onze hersenen merken geen verschil tussen bier met of zonder alcohol

593

Ondanks dat alcoholvrij bier stevig aan populariteit wint, verkiezen de meeste mensen nog altijd een pintje met alcohol boven de 0.0-variant. Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Maar nu blijkt dat alcoholvrij bier dezelfde effect heeft. Voor je hersenen maakt het dus niet uit dat je een alcoholvrij pintje verkiest.

Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) ontdekten dat de smaak van bier al genoeg is om het beloningssysteem in de hersenen te activeren. Dit staat dus los van het alcoholpercentage. Ze onderzochten éénentwintig mannen tussen 18 en 35 jaar die regelmatig bier drinken. Liggend in een MRI-scanner kregen ze de woorden bier of controle te zien. Achteraf kregen de mannen een pintje te drinken. Ze  konden niet zeggen of ze alcoholhoudend bier of alcoholvrij bier dronken.

Door de scan konden de onderzoekers de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vastleggen. Er was geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. Dat kan volgens de onderzoekers betekenen dat we evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcoholarm bier. Zolang de smaak maar aanleunt bij die van bier met alcohol.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur