Opel brengt de GSI terug met dit kleine scheurijzer (foto’s)

655

Ooit was GSI een begrip voor liefhebbers van de hothatch, maar die werd eind jaren negentig vervangen door OPC – wat staat voor Opel Performance Center. Nu is de Opel Corsa GSI weer terug.

Eind jaren zeventig komt Volkswagen met de Golf GTI op de markt. GTI staat voor Gran Turismo Iniezione en de Golf GTI is voor die tijd bloedsnel.

Zo’n snelle hatch is een nieuw concept, maar het slaat wel aan. Andere merken kopiëren het gewoon: Peugeot noemt zijn snelste 205 eveneens GTI. Bij Opel is er sinds 1983 sprake van de GSI, wat staat voor Grand Sport Injection.

In 1988 kwam de eerste Opel Corsa GSI, toen met een vermogen van 72pk. Al werd dat een jaar later al opgekieteld tot 101pk.

Toen werd de GSI vervangen door de OPC. Maar de Opel Corsa is sinds januari niet meer te bestellen met OPC-trim en dus wordt-ie weer vervangen door de… GSI.

Die onderscheidt zich van het Corsa-plebs door middel van een bodykit, een sportieve grille, een gleuf in de motorkap, rode remklauwen en 18-inch aluminium velgen. Het knalgele kleurtje van het exemplaar op de foto’s maakt het plaatje helemaal compleet. Of toch bijna: misschien hadden ze in de plaats van die erwtenschieter ook beter een dubbel uitlaatstuk gemonteerd, zoals op de GSI’s van weleer. Wie ook nog een beetje sportief wil zitten, die vinkt op de optielijst de Recaro-sportstoelen aan.

Geen dikke 200pk onder de kap zoals de OPC die met pensioen is. Wel een 1.4-viercilinder die 150 paarden en 220Nm aan koppel levert. Daaraan zit een zesbak met extra korte verzetten gekoppeld. Ook niet slecht voor zo’n kleine auto, toch?

Toch zijn de prestaties niet echt om over naar huis te schrijven. De sprint van nul naar honderd neemt 8,9 seconden in beslag. Net traag genoeg dus om met uw GSI aan de eerstvolgende lichten op uw doos te krijgen van de gemiddelde premium-gezinsauto. De topsnelheid bedraagt 207 km/u. Ook niet spectaculair, maar wel snel genoeg om uw rijbewijs kwijt te spelen.

1

Picture 1 of 4

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur