Opgelet voor nieuwe WhatsApp-fraude

537

Er is een nieuwe vorm van WhatsApp-fraude opgedoken. Mensen met slechte bedoelingen doen zich voor als een van je vrienden uit je contacten en proberen je geld af te troggelen.

De deugnieten slagen er in om WhatsApp-accounts over te nemen of na te bootsen. Ze doen zich daarna voor als een vriend. Het ‘bevriende’ contact laat weten dat ze snel geld nodig hebben om een rekening te betalen.

In verschillende landen zijn er al verschillende gevallen gekend van deze fraudevorm. Zo werd er vaak meer dan 1.000 euro gevraagd om naar een rekeningnummer over te schrijven. Slachtoffers zijn op deze manier al vele duizenden euro’s kwijtgeraakt. Zo kregen de slachtoffers WhatsApp-berichten van zijn of haar moeder. De naam en foto klopten, alleen het nummer was anders. Wanneer men dit opmerkte wordt het excuus ‘net een nieuw nummer’ gebruikt.

Maar de criminelen slagen er soms in om zelfs een account over te nemen en zo de populaire app te misbruiken. Het is al gebeurd dat gebruikers plots ongevraagd een sms-bericht krijgen met een zescijferige code. Voor of na dit berichtje zal iemand contact opnemen om te melden dat dit een vergissing was en of men deze even willen doorsturen om het terug recht te zetten. Met die code nemen de criminelen het profiel van de gebruiker over zonder dat die iets merkt.

Dus best even je verstand gebruiken als je geld overmaakt. Probeer altijd even de persoon via de telefoon of in het echt eerst te spreken. En zoals je wellicht wel weet, moet je nooit een sms-code van WhatsApp aan iemand anders geven.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur