Opgepast: Fransen maken Belgen extra centjes afhandig bij péage

1.121

Trek je dezer dagen met de auto doorheen Frankrijk? Dan weet je allicht dat je daar op de snelweg tol moet betalen. Maar al heel wat Belgen – en andere toeristen – hebben er teveel betaald.

Wie in Frankrijk op vakantie gaat of doorheen het land reist richting Spanje of Italië, die weet het wel: op de snelweg kom je er geregeld tolpoorten tegen waar je moet betalen vooraleer je verder mag. Voor wie flink wat afstanden aflegt op Franse snelwegen, kan dit bedrag aardig oplopen. En voor wie er met een dakkoffer op uit trekt om meer bagage te kunnen meenemen al helemaal.

Wie met een dakkoffer, surfplank, fietsen of weten wij veel wat nog allemaal op zijn dak meezeult, die krijgt namelijk een hoger bedrag op het schermpje te zien. Voor bestelwagens geldt immers een hogere prijs en de sensoren zien zo’n tijdelijk verhoogde auto aan voor een camionette. Fransmannen en -vrouwen weten dat natuurlijk, maar vele toeristen niet.

Wat je moet doen? Eenvoudig. Naast een gleuf om je bankkaart in te steken, staat er op zo’n betaalautomaat ook een informatieknopje. Als je daarop drukt, komt een bediende langs die je dan het correcte bedrag laat betalen.

Lees je dit nu pas, maar ben je al met een imperiaal op je dak over de Autoroute du Soleil gesjeest? Als je jouw bonnetjes hebt bijgehouden, kan je het teveel betaalde bedrag nog steeds terugvragen. Maar dan heb je wel geduld nodig, want er gaat een hele papiermolen aan vooraf.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur