“Pillen voor hoger libido helpen voor geen meter”

326

Tiens, wie had dàt nu gedacht?

Wie weleens virtueel rondloopt op het wereldwijde web, is ze al wel eens tegengekomen. Middeltjes die je de hitsigheid van een dartele stier beloven, een knoert van een stokbrood waarmee je urenlang kunt doorgaan en tot slot: een hoeveelheid stijfsel waarin de gemiddelde puppy zou verzuipen.

In die middeltjes zitten meestal zaken als ginseng, maca en horny goat weed – jawel: geil geitenkruid in het Nederlands.

Op Amazon worden die – vaak dure – middeltjes sterk aangeprijsd. Heel veel reviews van venten die dankzij het middel de ene deerne na de andere aan hun megagroot geworden degen rijgen, moeten de werking ervan bewijzen.

Onderzoekers van de Bayler College of Medicine in Texas, ontdekten echter dat de meeste van die reviews zo fake als de pest zijn. Zij besloten om – en vraag ons niet hoé ze dat gedaan hebben – de neppe recenties eruit te filteren, waardoor er gelijk 83 procent van reviews in de vuilbak kon. Bij de 17 procent die overbleef, waren dan juist heel wat mensen die klaagden dat ze geen verschil merkten.

De moraal van het verhaal volgens de onderzoekers? Die middeltjes helpen voor geen centimeter. Mannen die de vlag niet meer gehesen krijgen zoals het hoort – dat zou volgens hen bij veertigplussers ongeveer de helft zijn – kunnen beter naar hun huisarts stappen en om een middel vragen waarvan de werking wel bewezen werd, zoals Viagra.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur