Rusland gaat controleren of de Amerikanen echt op de maan waren

485

Niet iedereen gelooft dat in 1969 Neil Armstrong effectief een voet  op de maan zette. Nu blijkt dat Dmitry Rogozin, de topman van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, ook één van die non-believers is.

Tot hiertoe reisden  de Amerikanen zes keer naar de  maan en liepen er twaalf astronauten van NASA op de maan rond. Geen enkele andere land heeft hen dit ooit nagedaan. De Russen hebben nu ook de ambitie er naartoe te trekken. Rogozin zei dat hun ruimtemissie wel eens wil gaan controleren of de Amerikanen effectief op de maan zijn geweest.

Al sinds Neil Armstrong voet op de maan zette zijn er complottheorieën. Zo zouden de eerste beelden fake zijn en geloven sommige dat er nog nooit een mens op de maan is geweest. Ze geloven ook  dat de maanlandingen van het Apollo-ruimtevaartprogramma in de jaren 1969 tot 1972 gewoon door NASA en de Amerikaanse regering in scène zijn gezet. Een foto die op de maan genomen werd, is daar volgens hen het levende bewijs van. Er zouden schaduwen op te zien zijn, die enkel zouden gecreëerd worden door verschillende lichtbronnen. Sterren zijn er dan weer niet te zien op die foto. En de wapperende Amerikaanse vlag kan volgens de sceptici ook niet echt.

Het is niet helemaal duidelijk of de Russen een grapje maakten of dat ze de complottheorieën serieus nemen. Ze willen ook nog niet zeggen wanneer ze het even gaan controleren. Het is wel duidelijk dat Poetin zijn populariteit een boost kan gebruiken, en de Amerikanen ontmaskeren zou daarbij natuurlijk wel van pas komen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur