Russische hackers maken zich klaar voor cyberaanval op energiecentrales

284

Een hackersgroep die met Rusland in verband wordt gebracht hebben netwerken van drie energie- en transportbedrijven aangevallen. De bedrijven bevinden zich in Oekraïne en Polen en zijn met geavanceerde malware besmet. Volgens het cyberbeveiliger ESET bereidt men mogelijk een nieuwe, grotere aanval voor.

In het rapport wordt er van uitgegaan dat het gaat om hackers die banden hebben met de Russische militaire geheime dienst GRU. De cybercriminelen zijn zich mogelijks aan het voorbereiden op een grote cybersabotage op energiecentrales.

De schadelijke software die ESET nu ontdekte, werkt op dezelfde manier als de software die men in 2016 gebruikte om op afstand een Oekraïense elektriciteitscentrale uit te schakelen. Een kwart miljoen mensen zaten toen ineens zonder stroom. De hackersgroep was ook verantwoordelijk voor een aanval via een Oekraïens boekhoudprogramma. Die aanval legde wereldwijd computersystemen plat van bedrijven. Maar dit was allemaal maar om te oefenen.

Volgens een onderzoeker van ESET zijn de hackers nog steeds actief en er is een zeer gevaarlijke, aanwezige dreiging. Het Kremlin laat weten dat er geen bewijs is dat de hackers banden hebben met de GRU. Zo melden ze ook dat Rusland geen cyberaanvallen op andere landen aan het voorbereiden is.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur