Schattenjagers op het spoor van Russische barnsteenkamer die gestolen werd door Hitler (video)

645

De amberzaal zou 280 miljoen euro waard zijn en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in beslag genomen.

De Duitsers eigenden zich wel meer kunst en andere kostbaarheden toe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alle schatten die Hitler roofde, werden na de oorlog echter teruggevonden. Ook de Barnsteenkamer van de Tsaar, die in heel Oost-Europa bekend was vanwege haar schoonheid, is nog steeds vermist.

Enkele schattenjagers ontdekten onlangs echter een ondergronds luik dat toegang zou geven tot een bunker in de buurt van de Poolse stad Węgorzewo en dichtbij Hitlers hoofdkwartier Wolfsschanze, waar hij veel van zijn schatten verborgen zou hebben. Geografische radargegevens brachten een ondergrondse tunnel in kaart, waarvan het luik sinds WO II niet meer geopend werd. Op de plaat die de tunnel afsluit, groeit nu echter een boom. De schattenjagers wachten op toestemming van de overheid om die boom te verwijderen en de bunker uit te graven. Die toestemming verwachten ze eind deze maand te krijgen.

De barnsteenkamer of amberzaal werd in 1716 aan tsaar Peter de Grote geschonken. De wanden waren bezet met juwelen, goud en amber. Zo’n 200 jaar later veroverden de Nazi’s het Russische Catharinapaleis, waarna ze de barnsteenkamer demonteerden en tentoon stelden in de stad Kaliningrad. Na twee luchtbombardementen op de stad in 1944 werden de panelen opnieuw ingepakt om naar Duitsland te transporteren. De laatste schriftelijke vermelding hierover dateert van 12 januari 1945. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur