Slecht nieuws als je nog geen 10 push-ups achter elkaar kunt doen

428

De push-up is een oefening die je kan helpen om vrijwel het hele lichaam in één keer te trainen. 

Niet voor niks wordt het dan ook vaak de koning van de fitnessoefeningen genoemd, want je kunt behoorlijk wat calorieën verbranden wanneer je push-ups doet. Een ander voordeel is dat je geen duur fitnessmateriaal of kostelijk abonnement van de sportschool moet hebben. Een vloer en een beetje wilskracht, dat is alles.

Onderzoekers van Harvard University hebben nu nog een extra reden ontdekt om deze oefening ten harte te nemen, met de nadruk op hart. In hun gepubliceerde studie blijkt dat sportievelingen die die de oefening veertig keer achter elkaar kunnen uitvoeren, minder kans hebben op hartproblemen.

Maar liefst tien jaar lang hielden ze  1.104 brandweermannen van tien verschillende brandweerkazernes nauwlettend in de gaten. Om de zoveel tijd werden de brandweermannen door een arts gevraagd om tachtig push-ups te doen, achter elkaar en ononderbroken.

De arts onderwierp de brandweermannen vervolgens aan een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Bij het verwerken van de data werd duidelijk dat mannen die meer dan veertig keer konden opdrukken, aanzienlijk minder tekenen van hartproblemen lieten zien.

Brandweermannen die veertig push-ups achter elkaar konden doen, hadden 96% minder kans op hart- en vaatziekten dan hun collega’s die er in slaagden minder dan tien uit te voeren.

De onderzoekers benadrukken wel dat het men niet de focus moet leggen op de push-up, maar om je lichamelijke gezondheid in het algemeen. Push-ups zijn gewoon een uitstekende graadmeter.

Maar dagelijks opdrukken is ook ideaal wanneer je graag strak in het vel wil zitten en een boost aan zelfvertrouwen nodig hebt. Vraag maar aan deze jongens.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur