Staat het lot van deze planeet ook ons te wachten?

430

Wetenschappers hebben een planeet ontdekt in zijn doodsstrijd met een stervende ster.

Op 410 lichtjaren van de Aarde verwijderd namen wetenschappers van de universiteit van Warwick doorheen een gigantische telescoop op de Canarische Eilanden een planeet waar, half verscheurd door de ster waarrond hij draait. Deze ster is nu een ‘witte dwerg’, één van de mogelijke eindfasen van een ster wanneer deze aan het einde van zijn levenscyclus gekomen is. De planeet zou de catastrofale gevolgen van de dood van zijn ster overleefd hebben, aangezien deze eerste voornamelijk bestaat uit nikkel en ijzer. De andere planeten in het sterrenstelsel hadden minder geluk en werden gereduceerd tot een heldere schijf stof en puin die rond de witte dwerg draait.

Dat een planeet de dood van een ster overleeft, is op zich al opmerkelijk. Hoewel deze nu een omtrek van een paar kilometer in diameter beschrijft en vergeleken kan worden met de grootste asteroïden in ons zonnestelsel, was de planeet vroeger waarschijnlijk veel groter en verder van de ster verwijderd. Nu zit hij gevangen in een baan, veel dichter dan men tot nu toe mogelijk achtte, rond de stervende ster, die hij elke twee uur beschrijft. Het is nog maar de tweede keer dat wetenschappers een overlevende planeet waarnemen.

Wetenschappers geloven een gedetailleerd voorbeeld te hebben gezien van hoe ook ons zonnestelsel zich over miljarden jaren uiteen zal rijten. Ook onze zon zal immers aan zijn einde komen en vermoedelijk tot een witte dwerg verworden. Mercurius, Venus en de Aarde zullen hierdoor weggevaagd worden. Mars, Jupiter en Saturnus zouden gespaard blijven en samen met andere buitenplaneten rond de witte dwerg blijven draaien. Wegens de enorme aantrekkingskracht van witte dwergen, zullen de grote planeten steeds dichter bij de ster (of zon) gezogen worden, waarna ze worden versnipperd door de enorme uitgeoefende zwaartekracht.

Wie weet is de mensheid tegen dan al wel naar Mars verhuisd, maar de kans zit erin dat we onszelf zeer binnenkort al om zeep zullen helpen en dit niet meer zullen meemaken.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur