Studie legt verband tussen koffie en cannabis bloot

147

Een lekkere tas koffie na het smoren van een joint gaat evengoed samen als een Brusselse politicus en een steekpenning. Geweldig goed dus.

Toeval? Niet volgens een studie in het tijdschrift Journal of Internal Medicine. Hieruit blijkt dat koffie, net als cannabis, inwerkt op het zogeheten endocannabinoïde-systeem. Een systeem dat nauwelijks te spellen is, laat staan uit te leggen in menselijke taal. Maar kort samengevat, het endocannabinoïde-systeem is onder meer verantwoordelijk voor het balans in ons humeur, onze slaap, het hongergevoel, lichaamstemperatuur, geheugen en libido.

De onderzoekers ontdekten dat zowel de koffieboon als wiettoppen vol zitten met werkzame en aromatische stoffen die allemaal een invloed hebben op die balans, maar elk op een andere wijze. Tijdens het onderzoek moesten 47 deelnemers, gespreid over drie maanden, steeds meer koffie drinken.

De neurotransmitters – stoffen die signalen tussen zenuwcellen doorgeven – van het endocannabinoïde-systeem bleken in hoeveelheid af te nemen na het drinken van vier tot acht koppen koffie per dag. Terwijl bij het gebruik van cannabis deze hoeveelheid net toeneemt. Conclusie: cannabis in combinatie met koffie houdt uw humeur in evenwicht.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur