Vanaf vandaag valt deze bijzondere auto te bewonderen in Porsche-museum (foto’s)

842

Het exemplaar werd drie jaar geleden toevallig ontdekt door een cameraploeg van een of ander Duits programma over antiek, maar dat is nog niet het meest speciale.

Op 12 september 1963 werd op het autosalon van Frankfurt een auto voorgesteld die ooit een van de meest iconische vierwielers ooit zou worden: de Porsche 901. Toen de auto een jaar later gecommercialiseerd werd, klonk er echter gemekker vanuit Montbéliard. Peugeot claimde namelijk het merkrecht op alle autotypeaanduidingen, bestaande uit drie cijfers met een nul in het midden. Bij Porsche besloten ze daar niet moeilijk over te doen: ‘Dan maken we er gewoon 911 van’.

De eerste 911’s hadden een 2-liter, luchtgekoelde 6-cilinder boxermotor achterin, die 130pk leverde. Hiermee deed de 911 een sprintje naar 100km/u in 8,9 seconden. Tegenwoordig is dat een lachertje natuurlijk, maar in 1964 kon u met zo’n cijfers nog uitpakken aan de toog. Een gemiddelde gezinswagen deed in die tijd nog een dikke twintig seconden over die sprint.

Een van de allereerste 911’s, geproduceerd als 901, werd in 2014 door programmamakers in een schuur gevonden. De wagen wagen werd verkocht aan het museum, waar-ie volledig gerestaureerd werd. Het is de allereerste keer dat het museum zo’n vroege 911 in het bezit heeft.

Thans is de knalrode bolide helemaal klaar. Het Porsche-museum besloot er ineens een hele tentoonstelling aan te koppelen: 911 (901 No. 57) – A legend takes off. Die loopt van 14 december tot en met 8 april.

1

Picture 1 of 6

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur